Gorghiu: Vizita preşedintelui Iohannis în Japonia, extrem de importantă. Nu poţi merge cu o cursă de linie

Gorghiu: Vizita preşedintelui Iohannis în Japonia, extrem de importantă. Nu poţi merge cu o cursă de linie

Vicepreședinta PNL, Alina Gorghiu, a declarat că se bjustifică deplasarea cu un avion privat a preşedintelui Klaus Iohannis în vizita oficială pe care a efectuat-o în Japonia, având în vedere importanţa evenimentului.În același timp, liberala a mai susținut că achiziția unei aeronave oficiale reprezintă un subiect controversat de prea multă vreme. 

FOTO Arhivă Adevărul

FOTO Arhivă Adevărul

   Întrebată cum comentează deplasarea în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată, Alina Gorghiu a declarat, pottrivit Agerpres, că „sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are aeronavă privată statul respectiv, şi asta se întâmplă în marea majoritate a statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care preşedintele, premierul, oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale. Varianta doi este cea despre care discutăm astăzi, şi anume aceea în care şeful statului, premierul sau alţi oficiali închiriază o aeronavă”. 

„Nu poţi să mergi cu cursă de linie, fiind preşedintele statului, oricât de populişti am fi. Este preşedintele statului şi niciun preşedinte de stat într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă, care, cred eu, nu se justifică, atunci când vorbim de o vizită atât de importantă, în care se semnează un parteneriat strategic”, a mai declarat Gorghiu, exprimând convingerea  că instituţia prezidenţială va face publice costurile acestei deplasări.

Achiziția unei aeronave oficiale, susținută de PNL și PSD

Ministrul Transporturilor, social-democratul Sorin Grindeanu, a susținut că este necesar ca statul român să aibă o aeronavă oficială în viitor, care să poată fi folosită de Administrația Prezidențială, Guvern și alte instituții în vizitele oficiale în alte state, motivând că este „un standard pe care trebuie să îl atingem şi noi şi e nevoie de aşa ceva". 

  De aceeași părere este și președintele PSD. Marcel Ciolacu a precizat că România „merită să aibă o aeronavă prezidențială”. „Ne dorim o Românie normală, în care preşedintele statului are o aeronavă şi, cu demnitate, reprezintă România, pentru că este preşedintele pe care noi l-am ales, nu neapărat cu votul nostru, dar majoritatea a ales acest preşedinte. Eu cred că un stat de mărimea, de pretenţiile şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială”, a susținut Marcel Ciolacu.

„În România, această controversă a deplasărilor, făcute de preşedinte sau de premier, există de ani de de zile. Şi, dacă sunt de acord, de exemplu, cu preşedintele Ciolacu, l-am auzit şi mai devreme pe un anume subiect, este acest subiect: este de nepermis ca România, în anul 2023, când este un stat extrem de important la nivelul UE, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp", a declarat la rândul său preşedintele interimar al Senatului

Cum arată avionul cu care a călătorit Iohannis

Interiorul avionului cu care a călători președintele România până în Japonia a fost făcut public de Boarding Pass într-o postare pe Facebook. Potrivit sursei citate, a fost nevoie de o oprire pentru realimentare în Azerbaidjan. 

„Cu acest avion, președintele țării a călătorit pe ruta București - Sibiu - Tokyo Haneda în 4-5 martie 2023. Deoarece autonomia avionului este insuficientă pentru un zbor fără escală din Sibiu până în capitala Japoniei, piloții ai efectuat o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan). Durata zborului dintre București și Sibiu a fost de 31 de minute, cea a zborului dintre Sibiu și Baku a fost de două ore și 48 de minute, iar zborul dintre Baku si Tokyo a avut o durată de nouă ore”, precizează sursa citată.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”