Gorghiu respinge o ieșire de la guvernare a PNL: Respingem genul acesta de manifestare
Liberala Alina Gorghiu a respins ideea unei ieșiri de la guvernare, catalogând ca „neinspirate” declaraţiile în această privință și că „Românnia are nevoie de stabilitate în acest moment”.
FOTO Facebook
„România are nevoie de stabilitate în acest moment, pentru atingerea obiectivelor care ţin de reformele angajate în PNRR, care ţin de atragerea de fonduri europene şi de aderarea la OCDE, un proiect de ţară foarte important la care cred că toţi suntem aliniaţi. Există voinţă politică în acest sens din partea coaliţiei din care PNL face parte, există voinţă pentru a atinge obiectivele de reformă asumate prin programul de guvernare", a spus ministrul Alina Gorghiu, potrivit Adevărul.
Totodată, ministrul a catalogat ca „neinspirate” declaraţiile privind ieşirea de la guvernare.
„Capitalul politic pe care PNL îl are înseamnă maturitate, înseamnă responsabilitate, şi vă asigur de la Arad, alături de colegii mei, că nu vom fi parte la niciun fel de criză politică sau guvernamentală. Respingem genul acesta de manifestare, eu personal şi mulţi din PNL cataloghează neinspirată orice fel de declaraţie cu referire la o eventuală ieşire de la guvernare sau generarea unei crize politice”, a mai spus ministrul Justiţiei.
Declarațiile ministrului Justiției, liberala Alina Gorghiu, vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a amenințat cu depunerea mandatului în cazul în care liberalii nu este găsită o formulă pentru un acord întrre PSD și PNL pentru măsurile fiscale pregătite de Coaliție pentru încadrarea în deficitul bugetar.
Sperietoarea anticipatelor
De nu mai puțin de patru ori au amenințat diferiți lideri ai PSD cu anticipatele, în caz de neînțelegere la nivelul Coaliției. Ultima dată a fost în contextul rocadei premierilor, când social-democrații susțineau că dacă lui Ciolacu îi sunt puse piedici în preluarea funcției, soluția e una singură: anticipatele. Însă sperietoarea anticipatelor mai folosise inclusiv în momente în care în joc erau luarea unor măsuri. De exemplu, toamna trecută, PSD amenința cu anticipatele dacă nu era luată o măsură pentru reglementarea pieței energiei.
Reîntoarcerea la popor, adusă în atenția publică de premierul Marcel Ciolacu, e un obiectiv care se loveşte de numeroase obstacole şi a cărui punere în practică poate avea loc doar peste jumătate de an, în cel mai optimist scenariu posibil. Demersul, chiar dacă ar avea un scop pozitiv, adică o reconfigurare parlamentară astfel încât să fie găsită o guvernare stabilă, se loveşte de numeroase piedici, pentru că paşii până la anticipate sunt numeroşi, iar tot procesul depinde şi de voinţa preşedintelui Klaus Iohannis.