Gorghiu: MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România
Președintele interimar al Senatului susține că depășirea perioadei de funcționare a MCV reprezintă un moment important în ceea ce privește finalizarea integrării europene a României.
Gorghiu mulțumește Comisiei Europene pentru sprijinirea României FOTO: Arhivă
„MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulțumim Comisiei Europene pentru modul în care a susținut România în toți acești ani, pentru colaborare și pentru încrederea dovedită acum. Depășirea perioadei de funcționare a MCV este un moment foarte important în ceea ce privește finalizarea integrării europene a României. Este o performanță extraordinară a țării noastre, a tuturor românilor”, susține Alina Gorghiu pe Facebook.
Senatoarea PNL susține că „nu este întâmplător faptul că facem acest pas atât de mare în timpul mandatului unui Președinte al României provenit din PNL, domnul Klaus Iohannis, și care se află în relație de parteneriat cu un Premier PNL, domnul Nicolae Ionel Ciucă”.
Alina Gorghiu se arată convinsă de funcționarea corectă a sistemului judiciar după promulgarea legilor justiției și susține că „nici o amânare nu ar fi servit intereselor României”.
„Justiția din România a avut mereu suportul nostru în ceea ce privește asigurarea independenței sale. Sper că toți cei care au făcut greșeli în trecut au avut ocazia de a învăța din ele. Legile justiției, maltratate în anii anteriori, au fost reparate și sunt convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect. Decizia noastră de a face o prioritate politică din repararea legilor justiției s-a dovedit a fi corectă. Nici o amânare nu ar fi servit intereselor României”, a precizat senatoarea PNL.
Comisia Europeană consideră că MCV pentru România poate fi ridicat
România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din MCV, care poate fi oprit. Monitorizarea va fi însă continuată în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.
„Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (...) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar.