Gorghiu, atenționare pentru PSD: Nu poate schimba programul de guvernare fără negocieri cu PNL
Șefa interimară a Senatului a lansat un avertisment privind faptul că programul de guvernare este hotărât în Coaliție, după ce șeful PSD a readus în discuție propunerea unei taxe de solidaritate pentru companiile mari, în contextul în care PNL susține păstrarea cotei unice.
„E foarte important un lucru pe care l-a spus prim-ministrul luni, după şedinţele noastre, şi îl reiterez şi eu acum. Programul de guvernare nu este al PSD, nu este al domnului preşedinte Ciolacu, nu este al domnului preşedinte Ciucă, nu este al vreunui ministru, programul de guvernare este al României, este un program care a fost votat în Parlamentul României cu priorităţi, iar acest program poate fi ajustat”, a declarat șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, potrivit News.
Senatoarea a mai susținut că programul de guvernare „poate fi nuanţat, pentru că o parte din punctele de guvernare au fost adoptate, implementate, au fost îndeplinite. Ca atare, unele din acele puncte din programul de guvernare pentru care fiecare minister şi-a atins limita - vor fi introduse altele noi, vor fi introduse ajustări, nuanţări”.
Gorghiu a subliniat însă că „nu va fi un program de guvernare nou, va fi acelaşi program de guvernare îmbunătăţit. Cine va face acest program de guvernare? Este programul coaliţiei, pentru că vorbim de PNL - PSD - UDMR”.
Problemele rotativei guvernamentale
În privința săgeților asupra necesității evaluării miniștrilor și eventuale modificări ale acordului pentru rotativa guvernamentală , Alina Gorghiu a subliniat că „evaluarea o face premierul întotdeauna, dar discuţia despre fiecare aspect se va face în Coaliţie”.
„Sunt luni bune în care noi avem obligaţia să discutăm despre orice altceva legat de program de guvernare, proiecte bune pentru populaţie şi nu despre miniştri şi cine va veni şi cine va fi păstrat, cine va fi schimbat”, a mai declarat Gorghiu, arătând că nu contează cine conduce un minister, ci cât de performant este.
„Dacă omul ăla e performant şi îşi realizează, bifează fişa postului şi proiectele din programul de guvernare şi are grad de absorbţie şi îşi îndeplineşte obiectivele, pentru mine este puţin important că ministerul e ocupat de PNL, PSD, UDMR", a mai susţinut Gorghiu, la Senat.â
Ciolacu insistă pentru necesitatea introducerii unei taxe de solidaritate
Preşedintele PSD a declarat, referindu-se la taxa de solidaritate, că într-un mediu concurenţial este corect ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea, susținând că o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari reprezintă „o regulă corectă”.
„Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a spus Ciolacu.
Liderul social-democraţilor a mai subliniat și că în prezent nu sunt propuneri de modificări de taxe.
„Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, a mai afirmat Ciolacu.
Sursa: adevarul.ro