Google și Facebook au anunțat măsuri ce vizează stoparea răspândirii de știri false pe internet

Google și Facebook au anunțat măsuri ce vizează stoparea răspândirii de știri false pe internet

Alphabet Inc's Google și Facebook Inc au anunțat luni măsuri ce vizează stoparea răspândirii de știri false pe internet, țintind modelul de afaceri prin care furnizorii de conținut fals fac bani: publicitatea. Cei doi giganți tehnologici vor restricționa publicarea de anunțuri publicitare pe site-urile de știri false, informează Reuters și CNN.

Aceasta este ultima reacție la acuzațiile că aceste companii au permis răspândirea de informații false pe internet care i-au influențat pe alegători în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite. Problema a provocat o dezbatere aprinsă, în cadrul Facebook în special, directorul executiv al companiei, Mark Zuckerberg, insistând de două ori în ultimele zile că site-ul nu a avut nici un rol în influențarea alegerilor.

Pașii Facebook se limitează la politicile sale publicitare și nu vizează site-uri de știri false împărtășite de către utilizatori pe fluxul lor de noutăți.

"Noi nu integrăm și nu afișăm în aplicații sau site-uri anunțuri cu conținut ilegal, înșelător sau care include știri false", a indicat Facebook într-un comunicat, adăugând că va continua să verifice editorii pentru a asigura conformitatea.

La rândul său, Google a afirmat că va interzice apariția de "conținut incorect" în rețeaua sa de publicitate. ''Vom restricționa difuzarea anunțurilor pe pagini care informează incorect, prezintă în mod eronat sau ascund informații despre editor, conținutul editorului sau scopul principal al proprietății web", a declarat compania într-un comunicat, fără să detalieze modul în care va pune în aplicare noua politică.

Măsura Google nu abordează problema știrilor false sau a farselor care apar în rezultatele căutării Google, însă compania s-a angajat să modifice algoritmii de căutare. Luni, primul rezultat pentru cuvintele-cheie "rezultatul alegerilor finale" a direcționat utilizatorii către un site de știri false cu cifre incorecte. "În acest caz, în mod clar ceva nu a mers bine, dar ne străduim continuu să îmbunătățim algoritmii", a declarat Google într-un comunicat.

Google nu elimină paginile din rezultatele căutării cu excepția cazurilor în care acestea au conținut virusat sau ilegal.

Este puțin probabil ca aceste măsuri să-i mulțumească pe criticii care susțin că Facebook, Google, Twitter și alte mari companii de internet trebuie să facă mai mult pentru a împiedica apariția de știri false în rezultatele căutării și în fluxul de noutăți, comentează CNN.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…