Google a prezentat un concurent pentru ChatGPT. Cum funcționează Bard
Google a dezvăluit luni un nou instrument de chatbot denumit "Bard", într-o încercare aparentă de a concura cu succesul viral al ChatGPT.
ChatGPT
Sundar Pichai, CEO al Google și al companiei-mamă Alphabet, a declarat într-o postare pe blog că Bard va fi deschis pentru "testeri de încredere" începând de luni, cu planuri de a-l face disponibil publicului "în următoarele săptămâni".
La fel ca ChatGPT, care a fost lansat public la sfârșitul lunii noiembrie de către compania de cercetare în domeniul inteligenței artificiale OpenAI, Bard este construit pe un model lingvistic de mari dimensiuni. Aceste modele sunt antrenate pe cantități vaste de date online pentru a genera răspunsuri convingătoare la solicitările utilizatorilor, potrivit edition.cnn.com.
"Bard caută să combine amploarea cunoștințelor lumii cu puterea, inteligența și creativitatea modelelor noastre lingvistice de mari dimensiuni", a scris Pichai. "Se bazează pe informații de pe web pentru a oferi răspunsuri proaspete și de înaltă calitate."
Anunțul vine în contextul în care se consideră că produsul principal al Google - căutarea online - se confruntă cu cel mai important risc din ultimii ani. În cele două luni de când a fost lansat pentru public, ChatGPT a fost folosit pentru a genera eseuri, povestiri și versuri de cântece și pentru a răspunde la unele întrebări pe care cineva le-ar fi putut căuta anterior pe Google.
Se pare că atenția imensă acordată ChatGPT a determinat conducerea Google să declare o situație de "cod roșu" pentru afacerea sa de căutare. Într-un tweet de anul trecut, Paul Buchheit, unul dintre creatorii Gmail, a avertizat că Google "ar putea fi la doar un an sau doi distanță de o perturbare totală" din cauza creșterii inteligenței artificiale.
Microsoft, care a confirmat planurile de a investi miliarde de dolari în OpenAI, a declarat deja că va încorpora instrumentul în unele dintre produsele sale și se zvonește că intenționează să îl integreze în motorul său de căutare, Bing. Microsoft va organiza marți un eveniment de presă la sediul său din Washington, al cărui subiect nu a fost încă anunțat. Microsoft a anunțat public evenimentul la scurt timp după ce luni a apărut știrea despre inteligența artificială a Google.
"Este un moment foarte interesant pentru a lucra la aceste tehnologii, deoarece transformăm cercetările și descoperirile profunde în produse care ajută cu adevărat oamenii. Aceasta este călătoria pe care am făcut-o cu modelele lingvistice mari. În urmă cu doi ani, am dezvăluit o nouă generație de capacități lingvistice și de conversație, bazate pe modelul nostru de limbaj pentru aplicații de dialog (sau, pe scurt, LaMDA).
Am lucrat la un serviciu experimental de inteligență artificială conversațională, bazat pe LaMDA, pe care îl numim Bard. Iar astăzi, facem încă un pas înainte, deschizând acest serviciu pentru testeri de încredere, înainte de a-l pune la dispoziția publicului larg în următoarele săptămâni", anunță blog.google.
Tehnologia de bază care susține Bard există de ceva timp, deși nu este disponibilă pe scară largă pentru public. Google a dezvăluit modelul său lingvistic pentru aplicații de dialog (sau LaMDA) în urmă cu aproximativ doi ani, iar luni a declarat că această tehnologie va alimenta Bard. LaMDA a ținut prima pagină a ziarelor la sfârșitul anului trecut, când un fost inginer Google a afirmat că robotul de chat era "sensibil". Afirmațiile sale au fost criticate pe scară largă în comunitatea AI.
În postarea de luni, Google a oferit exemplul unui utilizator care i-a cerut lui Bard să explice noile descoperiri făcute de telescopul spațial James Webb al NASA într-un mod pe care un copil de 9 ani l-ar putea găsi interesant. Bard răspunde cu puncte de conversație. Primul dintre ele sună astfel: "În 2023, JWST a reperat o serie de galaxii supranumite "mazăre verde". Li s-a dat acest nume pentru că sunt mici, rotunde și verzi, ca mazărea".
Bard poate fi folosit pentru a planifica petrecerea bebelușului unui prieten, pentru a compara două filme nominalizate la Oscar sau pentru a obține idei de prânz pe baza a ceea ce aveți în frigider, potrivit postării de la Google.
De asemenea, Pichai a declarat luni că instrumentele bazate pe inteligență artificială vor începe în curând să fie implementate în instrumentul principal de căutare al Google.
"În curând, veți vedea în Căutare funcții bazate pe inteligență artificială care vor distila informații complexe și perspective multiple în formate ușor de digerat, astfel încât să puteți înțelege rapid imaginea de ansamblu și să învățați mai mult de pe web", a scris Pichai, "fie că este vorba de căutarea unor perspective suplimentare, cum ar fi blogurile unor persoane care cântă atât la pian, cât și la chitară, sau de aprofundarea unui subiect conex, cum ar fi pașii pentru a începe ca începător."
Dacă Google se îndreaptă mai mult în direcția încorporării unui instrument de chatbot AI în căutare, acest lucru ar putea veni cu unele riscuri. Deoarece aceste instrumente sunt antrenate pe baza datelor online, experții au observat că au potențialul de a perpetua prejudecățile și de a răspândi dezinformări.
"Este esențial", a scris Pichai în postarea sa, "să aducem în lume experiențe înrădăcinate în aceste modele într-un mod îndrăzneț și responsabil".
Sursa: adevarul.ro