Glifosatul, suficient de sigur pentru reaprobare completă? Documentul scurs al Comisiei Europene

Glifosatul, suficient de sigur pentru reaprobare completă? Documentul scurs al Comisiei Europene

Comisia Europeană ar putea deschide calea pentru ca substanța chimică să fie aprobată pentru o perioadă standard de 15 ani.

Glifosatul ar putea fi aprobat pentru o perioadă de 15 ani FOTO Shutterstock

Glifosatul ar putea fi aprobat pentru o perioadă de 15 ani FOTO Shutterstock

Comisia Europeană pregătește o propunere pentru ca glifosatul, un erbicid controversat să fie reautorizat pentru utilizare în UE, potrivit unui proiect de document, notează POLITICO .

Documentul, în care Comisia face referire la concluziile recente ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) privind siguranța glifosatului, precizează că „este de așteptat” ca produsele pesticide pe bază de erbicid să continue să îndeplinească cerințele de siguranță stabilite, prevăzute de legislația UE. Avizul ar putea deschide calea pentru ca substanța chimică să fie aprobată pentru o perioadă standard, de 15 ani.

Siguranța glifosatului, tot sub semnul întrebării

Dezvoltat în anii 1970, glifosatul este ingredientul activ din cele mai utilizate pesticide din lume, dar studiile au arătat că ar putea fi cancerigen și, totodată, dăunător vieții sălbatice. A fost aprobat ultima dată pentru utilizare în UE, în anul 2017, dar numai pentru cinci ani, într-un proces extrem de controversat. Acea licență de cinci ani a fost prelungită cu încă 12 luni, în decembrie anul trecut.

La începutul acestei luni, EFSA a publicat un rezumat al concluziilor sale, ce urmează să fie publicate pe viitor, conform cărora utilizarea glifosatului în agricultură nu reprezintă „arii critice de îngrijorare” pentru sănătatea umană, animală sau a mediului. Grupurile ecologiste și parlamentarii ecologici au numit concluziile „șocante” și au acuzat organul de supraveghere a siguranței alimentare de părtinire pro-industrie.

Comisia a prezentat documentul reprezentanților naționali, în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și hrană pentru animale (SCOPAFF) săptămâna trecută, pe 11 și 12 iulie. Acesta marchează începutul procesului de acordare a unei noi licențe UE, înainte de expirarea celei actuale, la sfârșitul anului. Reprezentanții naționali vor relua discuțiile cu privire la reautorizarea sau nu a glifosatului, în luna septembrie. Votul este așteptat în octombrie.

Grupul Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), care a obținut documentul scurs, a condamnat demersul Comisiei, despre care a spus că nu ar fi trebuit să se existe până când EFSA nu își va publica concluziile complete și toate documentele pe care se bazează studiile. Primele astfel de concluzii sunt așteptate să fie publicate înainte de sfârșitul lunii iulie, iar cele din urmă între sfârșitul lunii august și jumătatea lunii octombrie.

Transparență deplină

Comisia acționează în deplină transparență și a urmat procedura obișnuită în aceste cazuri”, a spus un purtător de cuvânt, adăugând că executivul UE este „pe deplin angajat să se asigure că aprobarea substanțelor active din produsele de protecție a plantelor, cum ar fi glifosatul, se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și în strictă conformitate cu legislația UE.”

Deși autoritatea de reglementare a UE în materie de siguranță alimentară nu a identificat „arii critice de îngrijorare” pentru sănătatea umană, animală și a mediului din utilizarea glifosatului în agricultură, a remarcat că evaluarea riscurilor nu a putut fi finalizată pentru o serie de efecte cheie. EFSA a recunoscut, de asemenea, că există dovezi care leagă utilizarea erbicidului de neurotoxicitate, deteriorarea microbiomului și deteriorarea biodiversității.

PAN Europe a calificat decizia EFSA de a emite un aviz pozitiv drept „penibilă” și i-a scris șefului agenției, Bernhard Url, pe 13 iulie, argumentând că ultimele concluzii încalcă regulile UE prin subminarea riscurilor „bine stabilite” pentru sănătate și mediu, asociate cu glifosatul.

Într-un comunicat de presă de luni, ONG-ul a acuzat Comisia că dorește să reautorizeze substanța fără restricții, deși nu îndeplinește criteriile UE pentru sănătate și protecția mediului.

Este pur și simplu revoltător să asistăm la comiterea subminării regulilor democratice și a transparenței în favoarea acordării unei licențe pentru un astfel de pesticid dăunător”, a declarat Angeliki Lyssimachou, reprezentant PAN Europe.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”