Gleb Pavlovski, fostul consilier politic al lui Putin, a murit la 71 de ani. Politologul rus devenise un critic vocal al Kremlinului

Gleb Pavlovski, fostul consilier politic al lui Putin, a murit la 71 de ani. Politologul rus devenise un critic vocal al Kremlinului

Proeminentul politolog rus și fost consilier al Kremlinului, Gleb Pavlovski, a murit la vârsta de 71 de ani în urma unei boli grave, a declarat luni prietenul său, profesorul Simon Kordonski, de la Școala Superioară de Economie, pentru cotidianul economic Vedomosti, relatează Moscow Times.

Gleb Pavlovski a fost consilierul politic al lui Putin în primul deceniu la putere FOTO Wikidata

Gleb Pavlovski a fost consilierul politic al lui Putin în primul deceniu la putere FOTO Wikidata

Pavlovski a fost o figură influentă în politica rusă în primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin, fiind consilierul și "tehnologul politic" al acestuia începând din 1996.

El a avut un rol esențial în dezvoltarea politicii "democrației gestionate" din Rusia, în urma căreia rivalii lui Putin au fost marginalizați, exilați sau încarcerați.

A jucat, de asemenea, rolul de portavoce media, găzduind un segment politic săptămânal la televiziunea de stat la mijlocul anilor 2000.

A fost însă demis din administrația prezidențială în 2011, după ce ar fi susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Putin în fruntea statului.

De atunci a fost un critic vehement al alunecării Kremlinului spre autoritarism, devenind una dintre cele mai elocvente voci împotriva mașinațiunilor și intrigilor care au loc în culisele puterii.

După invazia lui Putin în Ucraina în februarie anul trecut, Pavlovski comenta pentru Financial Times: „Putin este obișnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, deoarece începe să creadă că soarta este de partea lui. Când joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta până când răsună împușcătura".

Pavlovsky a scris editoriale pentru The Moscow Times în perioada 2015-2019.

Născut în Odesa, Pavlovski a fost un disident în perioada sovietică și a fost condamnat la exil intern în nordul republicii Komi în anii 1980.

Alexei Chesnakov, un fost oficial de la Kremlin care în prezent conduce Centrul pentru Politici Actuale, un grup de reflecție aliniat la Kremlin, a declarat că Pavlovski s-a "caracterizat printr-o onestitate intelectuală pe care mulți au luat-o drept pragmatism, o înțelegere subtilă a fenomenelor psihologice pe care mulți au luat-o drept machiavelism și, în cele din urmă, un dar pentru o gândire politică cu adevărat strategică pe care mulți au interpretat-o ca fiind vagă, deoarece nu au fost capabili să-i înțeleagă orizonturile".

"Fără îndoială, la sfârșitul vieții sale, nu i-a plăcut situația în care a ajuns Dar acest lucru nu diminuează nici grandoarea ideii sale originale și nici meritul său pentru istorie", a adăugat Cesnakov.

Un alt fost oficial de la Kremlin, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru The Moscow Times că Pavlovski a fost "primul care s-a angajat în analize politice de calitate online la începuturile internetului de masă în Rusia", dar că a avut inevitabil de suferit din cauza "greșelii" de a-l susține pe Medvedev în detrimentul lui Putin în 2011.

În 1995, Pavlovski a cofondat Effective Policy Fund, o firmă de strategie politică care s-a ocupat de campaniile prezidențiale ale lui Boris Elțîn și ale succesorului său, Vladimir Putin, dar și a fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici (2004).

Fundația sa a lucrat la prima campanie electorală a unui politician din Rusia, scrie Current Times.

La începutul anilor 1990, a făcut cunoștință la Moscova cu filantropul american George Soros. A devenit directorul programului Societății Civile, care distribuia echipamente moderne de birou în întreaga URSS. Împreună cu omul de afaceri Vladimir Iakovlev, a creat cooperativa Fact, care a înființat una dintre cele mai mari edituri din Rusia în anii 1990, Kommersant. A fost șeful primei agenții de știri private din Rusia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”