Giurgiu: Un număr de 12 persoane audiate la DIICOT într-un dosar de proxenetism tip loverboy
Un număr de 12 persoane vor fi conduse la audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu, în urma efectuării, miercuri, a 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti într-o cauză care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de proxenetism şi spălare a banilor.
"La data de 24 noiembrie 2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Giurgiu au efectuat un număr de 20 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Giurgiu şi a municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de proxenetism şi spălare a banilor. În cauză a fost reţinut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au iniţiat un grup infracţional organizat ce şi-a concentrat activitatea infracţională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfăşurat activităţi de proxenetism. Începând cu anul 2013, la solicitarea liderului, la grupul infracţional a o altă persoană de încredere a acestuia care a avut rolul principal de a gestiona sumele de bani provenite din săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, de a ascunde provenienţa acestora prin dobândirea fictivă a unor proprietăţi în numele său, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor judiciare faţă de lider", se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu.
Pe parcursul anilor activitatea infracţională a grupului a condus la obţinerea unor sume importante de bani şi a căpătat notorietate în mediul infracţional din Romania, acesta fiind cunoscut în rândul altor persoane care desfăşoară activităţi similare, mai ales din municipiul Giurgiu.
Chiar dacă activitatea grupului era cunoscută de către alte persoane, la indicaţiile stricte ale liderului, membrii grupului au abordat o conduită extrem de discretă şi precaută, astfel că nu au fost identificate alte relaţii infracţionale cu alte persoane din afara grupului, care la un moment dat ar fi putut conduce la descoperirea activităţii infracţionale.
Pe parcursul timpului la grup au aderat persoane de încredere, cu care liderul a dezvoltat relaţii de prietenie încă din copilărie şi persoane care au locuit în aceeaşi zonă din municipiul Giurgiu.
"Liderul grupului a condiţionat aderarea noilor membrii de remiterea unei cote părţi din profiturile ce urmau a fi obţinute de către noii membrii din activitatea de proxenetism, dat fiind faptul că acesta a oferit condiţiile necesare practicării prostituţiei de către victimele recrutate de noii membrii, constând în transport, cazare, publicare anunţuri tip escortă, mod de operare, transfer bani, supraveghere şi mai ales o protecţie a activităţii de prostituţie, respectiv proxenetism", se mai arată în comunicatul de presă al DIICOT Giurgiu.
Iniţial membrii grupării cu atribuţii legate de recrutare şi determinare le ofereau tinerelor sume de bani sau diverse cadouri, le ofereau un mod de viaţă caracterizat prin vacanţe, petreceri, deplasări cu autoturisme de lux.
Toate acestea conduceau la crearea şi ulterior la consolidarea unei stări emoţionale de ataşament sentimental faţă de "loverboy" şi totodată la crearea unei "dependenţe" faţă de acest stil de viaţă, astfel încât victimele infracţiunii de proxenetism erau dispuse a face orice în favoarea şi la solicitarea acestora.
Totodată, persoanelor exploatate le era creată o impresie de îndatorare atât morală cât şi materială, efectiv victimele se aflau permanent într-o stare de supunere faţă de membrii grupării, neconştientizând faptul că, în realitate, erau doar victime care susţineau financiar autorii.
Grupul infracţional era unul dinamic, în ceea ce priveşte zonele de acţiune şi ţările de exploatare, fiind într-o continuă mişcare, căutând zone propice din Vestul Europei unde puteau transporta şi caza tinerele prostituate, unde activităţile de practicare a prostituţiei erau tolerate de autorităţi şi unde cererea pe piaţă era crescută.
Experienţa infracţională acumulată de către lider l-a determinat pe acesta să orienteze întreaga activitate a grupului către Marea Britanie, unde şi-a trasat zone proprii de interes şi acţiune, unde a înfiinţat o societate cu răspundere limitată, scopul fiind acela de crea o aparentă legalitate a prezenţei membrilor grupului, dar mai ales a tinerelor care practicau prostituţia şi a membrilor grupării pe teritoriul Angliei.
Din prestarea serviciilor sexuale erau obţinute sume importante de bani, care în cele din urmă, prin multiple şi diverse operaţiuni financiare ajungeau în posesia membrilor grupării. De obicei, acestea erau transferate prin servicii de transfer monetar, prin folosirea unor persoane interpuse sau a datelor acestora, sau erau ridicate periodic la diferite intervale de timp din ţările în care tinerele erau exploatate, de către autori sau persoane interpuse ale acestora care se deplasau personal cu autoturismele sau cu avionul.
Sumele de bani erau introduse apoi în circuitul licit, prin achiziţionarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor familiei sau a interpuşilor şi chiar erau investiţi în iniţierea şi dezvoltarea unor complexe comerciale.
La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti şi al jandarmilor din cadrul IJJ Giurgiu şi BSIJ. AGERPRES