Gîrbovan, despre protocolul CSM-SRI: CSM a abdicat de la rolul constituţional, ''predând'' independenţa justiţiei în mâna SRI

Gîrbovan, despre protocolul CSM-SRI: CSM a abdicat de la rolul constituţional, ''predând'' independenţa justiţiei în mâna SRI

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susţine că, prin încheierea protocolului dintre Consiliul Superior al Magistraturii şi Serviciul Român de Informaţii, CSM a abdicat ''singur şi de bună voie'' de la rolul lui constituţional, ''predând'' independenţa justiţiei în mâna SRI.

"Vechiul CSM a predat justiţia SRI-ului şi şi-a compromis rolul constituţional. Aceasta e concluzia pe care o ai după o primă lectură a Protocolului dintre CSM şi SRI încheiat în 2012, din care rezultă fără echivoc că CSM a abdicat singur şi de bună voie de la rolul său constituţional, 'predând' independenţa justiţiei în mâna SRI. (...) Prin acest protocol, însă, CSM a dat pe tavă tot ce ţine de cariera judecătorilor şi procurorilor SRI-ului. Mai mult, CSM-ul a dat drept SRI-ului să se poată implica inclusiv în procedurile de numire a judecătorilor la ÎCCJ sau în funcţiile de la vârful sistemului judiciar, ceea ce este absolut de neconceput", a scris , vineri, Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, preşedintele UNJR arată că justiţia a fost 'compromisă' de aceste protocoale, iar cei care au contribuit la aceasta trebuie să dea socoteală.

"În acest moment, însă, ce pot să spun este că toţi cei care au clamat în ultimii ani că sprijină statul de drept, începând cu preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadele străine la Bucureşti, continuând cu instituţiile europene, au obligaţia să se pronunţe public pe tema acestor protocoale. (...) Sub aplauzele şi laudele ambasadelor şi a rapoartelor unor birocraţi de la Bruxelles, în România domnia legii a fost înlocuită de domnia protocoalelor secrete, unde până şi înfăptuirea justiţiei a fost făcută sub oblăduirea şi coordonarea SRI. Toţi cei menţionaţi mai sus au obligaţia să răspundă public cu privire la abdicările grave de la statul de drept şi democraţie în România", mai spune Dana Gîrbovan.

Aceasta face apel la jurnalişti să contacteze ambasadele străine şi organismele europene, pentru a-şi exprima poziţia cu privire la aceste protocoale, dar şi pe foştii membri ai CSM ca să îşi spună opinia în această chestiune.

"Ce spune în esenţă acest Protocol: 1. Deşi prin Constituţie se prevede că 'înfăptuirea justiţiei' este rolul exclusiv al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al celorlalte instanţe judecătoreşti, prin acest protocol 'înfăptuirea justiţiei' a devenit obiect al cooperării dintre CSM şi SRI; 2. Obligaţia judecătorilor şi a procurorilor de a nu fi colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii s-a transformat în obligaţia CSM-ului de a pune la dispoziţia SRI toate datele şi informaţiile privind magistraţii. Altfel spus, mapele profesionale ale magistraţilor, ce conţin inclusiv multe date cu caracter personal ale acestora, au fost puse la dispoziţia SRI; 3. Numirile la ÎCCJ şi numirile în funcţii de conducere în instanţe şi parchete, sancţionarea magistraţilor, cariera lor, totul a stat sub semnul implicării SRI. Acesta punea la dispoziţia CSM informaţii despre magistraţi, CSM le putea folosi dacă SRI îi dădea voie, însă judecătorul sau procurorul vizat nu avea măcar habar că promovarea lui, transferul sau orice altă cerere privind cariera sa nu depindea doar de examenele date, de criteriile prevăzute de lege, ci de 'planuri comune' CSM-SRI", se mai arată în postare.

Şefa UNJR menţionează că includerea independenţei şi înfăptuirii justiţiei în securitatea naţională a deschis posibilitatea ca SRI să ceară mandate pe siguranţă naţională privind judecătorii şi procurorii, ''putându-i astfel supraveghea mai ceva ca vechea Securitate comunistă ori SIPA''.

Aceasta mai menţionează că avizele date de CSM pe proiectele de lege se făceau în urma consultării cu SRI, iar protocolul a instituit realizarea unor ''planuri comune'' în cauze complexe, ''ceea ce putea însemna orice''. O altă concluzie a a acesteia a fost că prin acest protocol CSM s-a obligat să dea raportul SRI cu privire la rezultatele obţinute în baza informărilor primite.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a făcut public, vineri, după declasificare, protocolul de cooperare încheiat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) în anul 2012 . AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...