Gîrbovan (UNJR): Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție - protejată total de orice decizie politică

Gîrbovan (UNJR): Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție - protejată total de orice decizie politică

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susține că Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori, care urmează să fie înființată în cadrul Parchetului General, este "total protejată de orice decizie a vreunui om politic".

Într-o postare pe pagina de Facebook, Dana Gîrbovan face referire în legătură cu propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare conduse de Florin Iordache de înființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

"Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă că prin această secție Justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șefi direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul vor aduce plus de profesionalism și experiență. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele", scrie Dana Gîrbovan.

Președintele UNJR mai arată că numirea procurorilor în această secție va fi pentru o durata de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată.

"Pentru a spori garanțiile de independență ale procurorilor, aceasta secție va face numai urmărirea penală, urmând ca reprezentarea în instanță să fie făcută, în funcție de situație, de către procurori de la parchetele de pe lângă curțile de apel sau secția judiciară a Parchetului de pe lângă ÎCCJ. O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanții sporite de independență nu doar judecătorilor, ci și procurorilor", spune Gîrbovan.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”