Giorgia Meloni și legătura neștiută cu hobbiții din „Stăpânul Inelelor”. Cum erau porecliți prietenii săi
Pe vremea când era o tânără activistă, Giorgia Meloni s-a îmbrăcat în hobbit și, după ce a devenit ministru al Italiei s-a pozat lângă o statuie a lui Gandalf. De altfel, politiciana italiană nu a ascuns niciodată faptul că „Stăpânul inelelor” este romanul ei preferat.
Giorgia Meloni, premierul Italiei FOTO EPA EFE
Când a prezentat-o pe viitoarea prim-ministră a Italiei la ultimul miting electoral de anul trecut, gazda evenimentului a folosit o replică din Stăpânul inelelor: „Ziua înfrângerii va veni, dar nu astăzi”.
Acum, Ministerul Culturii din Italia finanțează o expoziție la Roma în onoarea lui Tolkien, eroul literar al extremei drepte din Italia, relatează Politico .
Povestea lui Tolkien a fost oarecum bizar însușită de dreapta italiană în anii 1970 și a rămas un text sacru pentru partidul Frații Italiei pe care Meloni l-a adus la guvernare. Acum, în timp ce guvernul ei semnalează o schimbare în direcția instituțiilor culturale din Italia, una dintre mișcarile neobișnute este o expoziție majoră care îl sărbătorește pe Tolkien.
Expoziția costă 250.000 de euro
Ministerul Culturii finanțează o expoziție la Roma, care marchează 50 de ani de la moartea autorului, la un cost de 250.000 de euro, potrivit unui oficial, care a spus că instituția speră să recupereze fondurile din vânzarea biletelor. Meloni însăși va deschide expoziția pe 15 noiembrie la Galeria Națională de Artă Modernă și Contemporană, înainte de a fi mutată în alte orașe italiene.
Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a anunțat spectacolul pentru aripa de tineret a partidului lui Meloni în iulie drept „un cadou”.
Miercuri, prezentând expoziția, Sangiuliano a spus că spectacolul a fost „nu din întâmplare, ci deliberat și dorit”. Ca răspuns la o întrebare adresată de Politico, el a insistat că Meloni nu a cerut spectacolul, ci „a aflat doar mai târziu”.
Extrema dreaptă, fan Tolkien
În anii 1970, extrema dreaptă avea să organizeze festivaluri cu „tabere de Hobbiți”. Meloni și-a amintit că prietenii ei erau porecliți Frodo, Gandalf și Hobbit, după personajele centrale din carte.
E a a citat generos din Tolkien de-a lungul carierei sale, de la unul dintre primele ei discursuri politice ca lider de tineret în 2002, până la autobiografia din 2022. În 2015 a chemat adepții parrtidului să combată acel „inamic viclean pe care Tolkien l-a numit inelele puterii, ” referindu-se la elita financiară globală.
După alegeri, sora lui Meloni, Arianna, a promis pe Facebook că va imita călătoria hobbitului Samwise Gamgee și o va acompania pe Meloni (care, în acest exemplu, îl reprezintă pe Frodo) pe Muntele Osândei (Mount Doom).
„Un conservator autentic și sincer”
Tolkien a fost pe placul generației Woodstock din anii '60, dar în prefața primei ediții în limba italiană a romanului, publicată în 1970, autorul era interpretat ca fiind vocea tradiției împotriva progresului.
Pentru activiștii de extremă dreaptă care au crescut cu Meloni, Tolkien este un pilon intelectual care reprezintă lupta de apărare a identității creștine și occidentale împotriva modernizării, globalizării și invaziei popoarelor străine.
Miercuri, Sangiuliano a spus că Tolkien a fost un catolic și „un conservator autentic și sincer” care a reprezentat valorile tradiționale „uitate” în Occident: „Simțul comunității, tradiția naturii, opoziția față de cele mai dezumanizante și controversate aspecte ale modernității... sacrificiu de sine, prietenie, curaj, onoare.” El a susținut că Tolkien era „împotriva fascismului, dar și împotriva comunismului”.
Sursa: adevarul.ro