Ginerele lui Viktor Orbán cumpără cu 50 de milioane de euro o importantă clădire de birouri din București

Ginerele lui Viktor Orbán cumpără cu 50 de milioane de euro o importantă clădire de birouri din București

Compania ungară Gránit Asset Management, controlată de omul de afaceri István Tiborcz, face primul pas semnificativ pe piața imobiliară din România printr-o tranzacție evaluată la aproximativ 50 de milioane de euro. Tiborcz, cunoscut drept unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, a încheiat cu succes procesul de due diligence pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1, situată în districtul de afaceri din nordul Bucureștiului.

Tranzacția marchează extinderea afacerilor sale imobiliare pe piața românească, după ce anterior a intrat în România cu banca digitală Gránit Bank, în ceea ce reprezintă prima sa ieșire din Ungaria, conform publicației Profit.ro .

Negocierile dintre Gránit Asset Management și dezvoltatorul suedez Skanska s-au desfășurat într-un context competitiv, în care fondul de investiții ungar Adventum, unul dintre cei mai activi cumpărători de clădiri de birouri din București, s-a aflat inițial în cursa pentru această achiziție. Prețul tranzacției a fost ajustat ușor față de cel inițial, care era de 53 de milioane de euro.

Equilibrium 1, livrată în noiembrie 2019, are 11 etaje și o suprafață închiriabilă de 19.500 de metri pătrați, oferind 228 de locuri de parcare. Clădirea este complet închiriată unor companii de renume precum Signal Iduna, Iron Mountain, Secom Healthcare și Newton. Amplasată pe un teren ce a aparținut fostului Institut Național al Lemnului, Equilibrium 1 face parte dintr-un complex mai mare, care include și o a doua clădire, Equilibrium 2, finalizată în decembrie 2022. Deși ambele clădiri erau programate pentru vânzare, gradul mai redus de ocupare al celei de-a doua clădiri complică deocamdată procesul de vânzare.

Skanska nu a oferit comentarii cu privire la această tranzacție, iar reprezentanții Gránit Asset Management nu au răspuns la solicitările de declarații până la publicarea acestei știri.

István Tiborcz și expansiunea internațională a imperiului său de afaceri

István Tiborcz este un nume de referință în businessul ungar, deținând grupul BDPST, care activează în multiple domenii, printre care turism, hoteluri, imobiliare, bancar, asigurări și logistică. Soțul lui Ráhel Orbán, fiica premierului ungar Viktor Orbán, Tiborcz a făcut pași semnificativi în dezvoltarea afacerilor sale internaționale, iar România devine acum o piață cheie pentru expansiunea sa.

În 2021, Tiborcz a achiziționat 57% din acțiunile Gránit Bank, o instituție fondată în 2010 de milionarul Sándor Demján. Gránit Bank a fost unul dintre primele proiecte de succes din sectorul bancar digital din Ungaria, iar Tiborcz deține acum 43% din această instituție financiară.

Alături de banca Gránit, Tiborcz mai controlează și Gránit Asset Management, fostă Diófa Asset Management, un manager de fonduri care administrează active în valoare de peste 2,2 miliarde de euro. Portofoliul său imobiliar include active de aproape un miliard de euro, atrăgând astfel atenția asupra interesului său pentru piața de birouri din București, una dintre cele mai dinamice din regiune.

Pe lângă investițiile în domeniul bancar și imobiliar, grupul său BDPST este un jucător important în industria hotelieră din Ungaria, gestionând șapte complexuri hoteliere sub brandul Botaniq Collection, inclusiv castelul Turai, transformat într-un hotel de lux de cinci stele. De asemenea, grupul lui Tiborcz are activități în domeniul asigurărilor, prin intermediul Gránit Biztosító, care a achiziționat recent pachete majoritare în două companii de asigurări de la Poșta Maghiară, consolidându-și poziția pe piața asigurărilor de viață din Ungaria.

În vârstă de 38 de ani, István Tiborcz are o avere estimată la aproximativ 250 de milioane de euro, situându-se pe locul 19 în clasamentul celor mai bogați unguri, conform publicației locale. Tranzacția pentru achiziția Equilibrium 1 reprezintă doar un nou capitol în expansiunea internațională a imperiului său de afaceri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”