Gina Haspel, care ar putea deveni prima femeie în fruntea CIA, promite că nu va fi reluat programul de interogatorii
CIA nu va relua controversatul program de interogatorii lansat după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi asimilat torturii, a dat asigurări miercuri în Congresul american Gina Haspel, nominalizată de preşedintele Donald Trump pentru a prelua funcţia de director al Agenţiei centrale de informaţii a SUA, transmit AFP şi Reuters.
"Pot să vă asigur de angajamentul meu personal şi fără rezerve faţă de faptul că sub conducerea mea CIA nu va relua un astfel de program de interogatorii şi detenţii", a declarat Haspel în comisia pentru informaţii a Senatului.
Nominalizarea Ginei Haspel, care are o carieră de 33 de ani în CIA, a generat polemică întrucât aceasta a condus în 2002 operaţiunile agenţiei din Thailanda, care găzduia una din faimoasele închisori americane secrete unde deţinuţi bănuiţi că fac parte din Al-Qaida erau frecvent supuşi unor practici asimilate torturii.
Miercuri, în Senat ea a insistat că are "limite morale solide" şi că nu ar permite CIA să desfăşoare activităţi pe care ea le-ar considera imorale, "chiar dacă tehnic ar fi legale", la întrebarea unui senator dacă ar da curs unui ordin al preşedintelui în acest sens.
Haspel a menţionat că în prezent legislaţia SUA interzice clar astfel de metode de interogare şi a admis că "CIA a învăţat o serie de lecţii dure", adăugând că agenţia nu era pregătită să desfăşoare programul de detenţii şi interogatorii lansat după atentatele de la 11 septembrie.
Gina Haspel are nevoie de 51 de voturi ale senatorilor pentru a fi confirmată ca prima femeie în fruntea CIA. Republicanii lui Trump controlează Senatul cu o majoritate de 51 la 49.
Fostă directoare adjunctă a CIA, Haspel ar urma să-i succeadă lui Mike Pompeo, confirmat luna trecută ca secretar de stat.AGERPRES