Gigi Becali, „incurabil“: ce se ascunde în spatele hăhăielilor sale bolnăvicioase

Gigi Becali, „incurabil“: ce se ascunde în spatele hăhăielilor sale bolnăvicioase

Campioana unui „fotbal bolnav“ e o „echipă bolnavă“. Cam așa se poate descrie deznodământul acestei ediții a Superligii în care FCSB a triumfat, ce-i drept pe deplin meritat, însă succesul acestei formații bagă sub preș, de fapt, amatorismul care domnește la acest club.

Gigi Becali, patron FCSB. FOTO: Arhiva Adevărul

Gigi Becali, patron FCSB. FOTO: Arhiva Adevărul

Desigur, din punct de vedere statistic, victoria roș-albaștrilor nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Când o echipă „confiscă“ primul loc de maniera reușită de FCSB, care a fost lider în 33 din cele 37 de etape de până acum – 26 în sezonul regulat și pe tot parcursul play-off-ului – superioritatea ei fotbalistică e indiscutabilă.

Problema câștigării titlului de către acest club e însă alta: rezultatul validează anomalia distrugerii autorității antrenorului la această formație. Vorbim despre o politică bolnăvicioasă, impusă de patronul Gigi Becali, de ani buni. Și cum mergând pe drumul greșit, FCSB tocmai a ajuns la destinație, luând titlul, e clar că, pe viitor, această greșeală va fi una iremediabilă. Pe scurt, în cazul lui Becali putem vorbi despre un om „incurabil“ din acest punct de vedere. Declarațiile sale, de după câștigarea campionatului, demonstrează fix acest lucru.

Hăhăieli bolnăvicioase

Imediat după FCSB – Farul (2-1), meci care a făcut formația gazdă campioană din punct de vedere matematic, latifundiarul din Pipera și-a început turul de forță al emisiunilor sportive și al interviurilor date la „Palat“ (n.r. – reședința sa de la Aleea Alexandru). De remarcat că, la 65 de ani, Becali s-a abținut de la gesturi infantile, precum urcarea pe Maybach pentru a celebra, însă hăhăielile sale, aprobate și savurate de cei care i-au luat interviuri, au arătat gândirea sa bolnăvicioasă. Iată câteva exemple din declarațiile sale:

*Mâine plec la Liverpool, să negociez în locul lui Klopp (n.r. – Jurgen Klopp părăsește banca tehnică a englezilor la finalul sezonului). M-au sunat, au nevoie de un antrenor în locul lui Klopp. Dumnezeu le face pe toate ca să arate la oameni că stăpânul e stăpân şi ochiul stăpânului îngraşă animalul. El vede mai bine decât toţi slujitorii averea lui.

*Ce să facă Şumudică şi Dan Petrescu? (n.r. – în sezonul viitor al Superligii). Eu acum sunt antrenor de mare marcă, Dan Petrescu e la degetul meu mic. Șumudică și Dan Petrescu nu pot face ca Gigi Becali antrenor.

*Eu sunt de Manchester acum. Să vedeți voi acum Liga Campionilor, ce o să zică ceilalți de Becali. E greu, dar dacă eu sunt credincios Dumnezeului meu, câștig și Cupa Campionilor dacă fac rugăciunea cum trebuie.

Decontul vine în vară...

Majoritatea acestor inepții ale lui Becali, rostite la Fanatik Superliga, foarte bune după principiul „pâine și circ“, au făcut deliciul presei.

Problema e că, în vară, riscăm să și plătim prețul pentru ele. În ultimele stagiuni, campioana României a fost umilită încă din primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Vorbim despre o competiție în care n-am mai avut o echipă în fază grupelor din... 2013! Mai mult decât atât, anul trecut, campioana noastră, Farul Constanța, a fost eliminată de Șerif Tiraspol (Republica Moldova), iar acum doi ani, CFR Cluj, premianta Superligii, a fost scoasă de Pyunik Erevan (Armenia). Și când ne gândim că Farul și CFR au avut, totuși, antrenori, Gheorghe Hagi, respectiv Dan Petrescu, ne putem imagina ce urmează în această vară, cu „antrenorul“ Becali pornind în preliminariile Ligii Campionilor.

FCSB reprezintă, de fapt, un mare eșec

Ce nu vede acum Gigi Becali, „turbat“ de fericire, e că formația sa reprezintă, de fapt, cel mai mare eșec din fotbalul nostru intern! Pentru că FCSB a trebuit să aștepte 9 ani după un nou titlu. Asta în condițiile în care, în fiecare sezon, a cheltuit cei mai mulți bani, a luat cei mai buni jucători și a oferit cele mai mari salarii. Până la triumful din weekend însă, această echipă a fost mereu marea perdantă a campionatului intern, fiind bătută în lupta pentru titlu inclusiv de Astra Giurgiu, o grupare care astăzi nu mai există.

Ar fi de remarcat și o altă greșeală în discursul lui Becali din ultimele zile. Când s-a lăudat că îi are pe Șumudică și Dan Petrescu la degetul său mic, patronul FCSB-ului a omis faptul că nici unul dintre ei n-a avut echipă la această ediție a Superligii. Fostul rapidist a lucrat în Turcia, iar „Super Dan“ în Coreea de Sud. Când cei doi au avut echipe în România, Șumudică a câștigat titlul cu Astra, în sezonul 2015-2016, iar Dan Petrescu a luat patru titluri cu CFR Cluj (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020 și 2021-2022). În toate aceste ediții, FCSB a „pendulat“ între locurile 2 și 5 în play-off.

2,6

milioane de euro va primi FCSB din partea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) pentru câștigarea titlului, suma fiind cea provenită din vânzarea drepturilor TV.

Play-off, etapa a 7-a

Sâmbătă

FCSB – Farul Constanța 2-1

Duminică

CFR Cluj – Sepsi 2-1

Luni

Rapid – Universitatea Craiova 1-2

Clasament

1. FCSB 49 de puncte

2. Universitatea Craiova 37p*

3. CFR Cluj 37p*

4. Farul Constanța 35p*

5. Rapid 29p*

6. Sepsi 28p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 1 din play-off participă în Liga Campionilor, iar locul 2 și 3 din play-off în Europa Conference League. Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League.

Play-out, etapa a 7-a

Vineri

Dinamo – Voluntari 1-1

Sâmbătă

FC U Craiova – Universitatea Cluj 3-2

Duminică

Oțelul – Hermannstadt 1-0

Poli Iași – UTA 0-2

Luni

Petrolul – Botoșani 1-2

Clasament

1. UTA 34 de puncte

2. Oțelul Galați 33p

3. Hermannstadt 31p

4. Universitatea Cluj 29p

5. Petrolul 26p*

6. Botoșani 24p*

7. Voluntari 23p

8. FCU Craiova 22p*

9. Dinamo 21p*

10. Poli Iași 21p*

*echipe care au beneficiat de rotunjirea punctajului în sus.

**Locul 3 din play-off va juca baraj cu câștigătoarea barajului dintre locurile 1 și 2 din play-out pentru un loc în Europa Conference League. Locurile 9 si 10 din play-out retrogradează direct. Locurile retrogradabile 7/8 din play-out joacă baraj cu locurile 3/4 din Liga 2.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!