Gigel Ştirbu (PNL): Cultura, paravan pentru jaf şi instrument de propagandă PSD
Vicepreşedintele PNL, deputatul Gigel Ştirbu, susţine că prin OUG 76/2018, referitoare la Programul de investiţii în domeniul culturii, "se doreşte finanţarea culturii pe criterii politice", iar "lucrurile se vor derula după bunul plac al PSD".
Într-un comunicat remis luni AGERPRES, Gigel Ştirbu menţionează că actul normativ în cauză, prin care se alocă un miliard de euro, timp de şapte ani, pentru programe şi proiecte culturale, nu prevede norme de aplicare, criterii de alocare sau condiţii pentru restaurarea monumentelor istorice.
"Guvernul României, consideră că anul Centenarului este un bun prilej de a mai scoate nişte bani de la bugetul statului pentru a umple buzunarele celor de la PSD. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă prevede alocarea sumei de un milliard de euro, timp de şapte ani, pentru finanţarea proiectelor şi programelor culturale. Totul bine şi frumos! Numai că această ordonanţă nu prevede norme de aplicare, criterii de alocare sau condiţii pentru restaurare a monumentelor istorice. Lucrurile se vor derula după bunul plac al PSD-ului, adică ascunşi după paravanul gros al interesului lor nemărginit faţă de patrimonial naţional, de fapt singurele monumente pe care le vor "restaura" vor fi propriile lor buzunare din banul public", se arată în comunicat.
Deputatul liberal afirmă că prin ordonanţa respectivă angajai ai Ministerului Culturii vor fi incluşi în comisiile de evaluare de proiecte culturale şi cinematografice iar cultura va fi folosită în scop propagandistic.
"Experţii în domeniile de referinţă sunt din ce în ce mai mult înlăturaţi din producţia culturală şi cinematografică pentru a face loc oamenilor numiţi prin Ordin de ministru şi astfel de a lăsa mână liberă celor de la PSD de a utiliza cultura în scop propagandistic", consideră Ştirbu.
El arată că PNl nu va susţine un astfel de act normativ şi "sute de personalităţi" vor să anuleze OUG 76/2018 printr-o petiţie publică.
Actorii Ana Ularu, Marius Manole şi regizorii Nae Caranfil, Stere Gulea şi Călin Netzer se numără printre sutele de personalităţi care vor să anuleze prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2018 printr-o petiţie publică. (...) PNL nu va susţine niciodată un astfel de act normativ prin care se doreşte finanţarea culturii pe criterii politice pentru că asta ar însemna să ne vindem identitatea noastră naţională, cultura românească, pentru a reprezenta şi a apăra cu toţii interesele partidelor aflate la putere. Se doreşte ca şi cultura să corespundă în totalitate cu spiritul, cu ideologia şi cu programul PSD, numai că românii nu vor acest lucru", conchide Gigel Ştirbu.
Guvernul a aprobat, pe 19 iulie, prin ordonanţă de urgenţă, programul de investiţii în domeniul culturii, pentru implementarea căruia va fi alocată suma de un miliard de euro.
Conform OUG, programul are ca scop general finanţarea mai multor categorii de cheltuieli de investiţii: "achiziţia de imobile monumente istorice şi de bunuri culturale - imobile clasate, prin exercitarea dreptului de preempţiune al statului, în condiţiile legii, construirea de obiective culturale, reprezentând construcţii cu destinaţie culturală sau în care se desfăşoară activităţi din domeniul cultural, realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare, modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, aşa cum sunt ele definite în legislaţie, realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/ sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectivelor culturale, cum ar fi: biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte şi alte obiective cu destinaţie culturală".
Actori, regizori, producători, scenarişti, scriitori, artişti vizuali solicită coaliţiei aflate la guvernare, printr-o petiţie, să anuleze prevederile ordonanţei de urgenţă 76/2018 care vizează concursurile de proiecte culturale şi cinematografice. În petiţia adresată Comisiilor de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se precizează că "prin simpla semnătură a unor miniştri pe o ordonanţă de urgenţă (OUG 76/2018) cultura din România riscă să îşi piardă libertatea de gândire". AGERPRES