Gigantul Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume nu știe dacă va supraviețui până luni sau va intra într-un colaps haotic ce se va resimți pe întregul mapamond
Șefii Thomas Cook se întâlnesc duminică cu bănci și investitori pentru a decide dacă cea mai veche firmă de turism din lume va supraviețui până luni sau va intra într-un colaps haotic cu efecte în întreaga lume, transmite Reuters.
Operator de hoteluri, stațiuni, companii aeriene și de nave de croazieră, Thomas Cook are în acest moment 600.000 de turiști în vacanță, ceea ce înseamnă că guvernele și firmele de asigurări vor fi nevoite să intervină și să-i aducă acasă dacă gigantul din sectorul turismului intră în insolvență.
Echipa de management, condusă de Peter Fankhauser, a început duminică dimineață o întâlnire cu bănci și deținători de obligațiuni, la sediul unei case de avocatură din Londra, pentru a vedea dacă mai pot continua activitatea.
Compania, fondată în 1841, se luptă pentru supraviețuire după ce cei care au împrumutat-o au amenințat că renunță la un acord de salvare negociat de luni de zile. O persoană ce cunoaște situația a declarat Reuters că șefii firmei discută în acest weekend cu guvernul britanic și cu posibili investitori pentru a încerca să acopere deficitul de finanțare.
Afectată de nivelul mare de îndatorare și de competiția ofertelor online, Thomas Cook trebuie să facă rost de 200 de milioane de lire sterline peste cele 900 de milioane de lire sterline din acordul de împrumut deja negociat pentru a supraviețui acestei ierni, când trebuie să plătească hotelurile pentru serviciile din timpul verii.
Dacă Thomas Cook se va prăbuși, va fi nevoie de organizarea celui mai mare efort de repatriere pe timp de pace din istoria Marii Britanii.
Guvernul și autoritatea aeriană din Regatul Unit au elaborat deja un plan de folosire a celorlalte companii aeriene pentru aducerea acasă a britanicilor aflați în vacanță.
În Germania, care are circa 300.000 de turiști plecați peste hotare cu acest operator, readucerea acestora va trebui efectuată de companiile de asigurare.