Gică Petrescu, vocea petrecerilor românești. „Un soldat sovietic mi-a turnat pe cap o sticlă întreagă de apă de colonie «Krasnaia Moscova»“

Gică Petrescu, vocea petrecerilor românești. „Un soldat sovietic mi-a turnat pe cap o sticlă întreagă de apă de colonie «Krasnaia Moscova»“

Gică Petrescu a cântat cu aceeași pasiune și la terasele Micului Paris, și la Cazinoul din Sinaia, și în spelunci, dar și în apartamente, unde s-a băut paharul până la fund și treji sau beți cu toții au cântat „Uite-așa aș vrea să mor“.

După augustul fierbinte, care se scurgea ca o miere, a venit iarna cu crivăț, când tânărul a fost recrutat la Regimentul 1 Vânători de gardă. Avea 21 de ani. Comandantul batalionului, colonelul Ionescu-Munte, fiind un mare meloman, auzindu-l la o serbare la care a luat parte și principesa Elisabeta, a dat ordin să fie descazarmat pentru a putea cânta seara prin restaurante, dar și la Casa Studenților de pe Calea Plevnei.

Numele său era din ce în ce mai cunoscut și așa a ajuns să cânte la Casino Sinaia, unul dintre cele mai selecte localuri din țară, sponsorizat de Capșa. Aici a cântat sub numele de „George Petrini“, ca „să sune a străin“. În public s-au aflat personalități una și una: Regele Mihai sau industriașul Nicolae Malaxa. „Mi-a plăcut Majestatea Sa Regele Mihai, îi plăcea muzica. Când cântam la cazino, venea să joace ruleta şi marele bogat Malaxa. După ce juca la ruletă, venea la restaurant unde eu cântam de câteva ori pe săptămână“, povestea Gică Petrescu.

Toți banii pe „Marița“

O altă seară a cântat doar pentru un jucător de ruletă care câștigase o avere. Întâmplarea a fost povestită în cartea amintirilor editată de George Sbârcea: „Unui jucător la ruletă i-a surâs pe neașteptate norocul: a câștigat o sumă pe vremea aceea de-a dreptul fabuloasă, «spărgând banca», după expresia jucătorilor. După ce-a măturat cu mâna toate fisele, masa a fost acoperită, după cum se obișnuia în astfel de ocazii, cu un lințoliu negru. Norocosul jucător și-a schimbat fisele la casieria Cazinoului în numerar, bani pe care i-a înghesuit în buzunarele pantalonilor. Cu buzunarele în acest fel căptușite s-a instalat la una din mesele restaurantului, hotărât să se distreze. Lui i-am cântat toată noaptea, nu romanțe sau tangouri, ci, de peste cincizeci de ori, celebra La Cucaracha“.

A doua zi, Gică Petrescu s-a urcat în accelerat și, ajuns în București, s-a dus direct la firma ARO și a cumpărat un mic Ford, „una din acele mașinuțe caraghioase, cu care ne familiarizaseră Stan și Bran“. S-a urcat la volan și, deși nu avea carnet, a zburat spre Sinaia. Cu mașina poreclită „Marița“ a putut să străbată Micul Paris, acolo unde era chemat să cânte.

În paralel, a descoperit și emisiunile radiofonice, „într-un deceniu când aproape toată lumea avea în casă un aparat de radio, unele cu galenă și căști. Peste puțin timp aveau să apară și tranzistoarele“. Și așa își împărțea timpul între colaborarea la radio cu spectacolele de pe Terasa Lafayette. A colaborat cu nume mari ale muzicii românești interbelice: cu bucovineanul James Cok pe terasa Cercului Militar, până când acesta a plecat în Elveția și nu s-a mai întors, la restaurantul Drăguș cu formația instrumentală condusă de pianistul Teodor Cosma. Lista continuă cu Malagamba , cel care a lansat malagambismul, o prefață a costumelor fanteziste de mai târziu, cu Jean Moscopol, „părintele discurilor de la noi“: un grec la obârșie, originar din Constanța, care vorbea fluent mai multe limbi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Soția lui Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a fost transportată de urgență în SUA după o presupusă otrăvire rusească

2 Ca ăsta sunt mulți și pe la noi...

3 Lumea e în derivă, oameni buni! / Priviți și voi ce pregătește Coreea de Nord!

4 Un cardiolog dezvăluie leguma numărul 1 pentru sănătatea inimii. Este bogată în nutrienți, fibre și vitamine

5 Amănunte care dau fiori despre efortul ucrainenilor de a-l atrage pe Donald Trump cu rezervele de minerale rare