Gică Hagi împlinește astăzi 60 de ani. Secretele „Regelui” și gesturile sale de omenie mai puțin cunoscute

Gică Hagi împlinește astăzi 60 de ani. Secretele „Regelui” și gesturile sale de omenie mai puțin cunoscute

Hagi împlinește astăzi vârsta de 60 de ani, iar „Adevărul” propune o listă cu lucruri mai puțin știute despre simbolul fotbalului românesc.

Gică Hagi, ceva mai tânăr

Gică Hagi, ceva mai tânăr

Aflat de atâtea decenii în lumina reflectoarelor, n-au rămas lucruri sau evenimente importante din viața lui Gheorghe Hagi care să nu fie spuse sau cunoscute. Există însă situații și lucruri mai puțin știute marelui public. „Adevărul” le-a adunat de la prieteni, rude, colegi și vi le oferă astăzi, la zi aniversară, când Gheorghe Hagi împlinește 60 de ani, vârstă care îl găsește patron și antrenor la clubul de fotbal care l-a lansat, Farul Constanța.

Nu s-ar fi născut de ziua lui

Actele oficiale indică faptul că Gică Hagi, liderul Generaţiei de Aur a fotbalului românesc, a venit pe lume în ziua de 5 februarie 1965, la Săcele (Constanţa), într-o familie de machedoni de condiţie modestă. Versiunea publică oferită de certificatul de naştere nu se „pupă” însă cu informaţiile primite despre Gică la „prima mână”, adică de la părinţii săi, Kiraţa şi Iancu, cei în cinstea cărora “Regele” şi-a botezat copiii, Kira şi Ianis. Conform unor persoane aflate ani la rând în imediata apropiere a lui Hagi, acesta s-ar fi născut pe 4 februarie, dar părinţii săi au înregistrat evenimentul abia a doua zi! Informaţia este imposibil de confirmat, fiindcă părinţii lui Hagi nu mai trăiesc. Cazul lui Gică Hagi nu este unic. Se cunosc numeroase alte cazuri asemănătoare în sport și nu numai. Greşeli de acest gen sunt comune şi au două surse. Fie sunt comise de angajaţii primăriilor, fie, bucuroşi nevoie mare, părinţii petrec prea mult şi întârzie să-şi declare la timp urmaşii.

Hrănit cu brânză și cu roșii

La intrarea în Săcele exista un mesaj care îi întâmpina pe trecători: „În această localitate s-a născut Gheorghe Hagi”. Gică și-a divinizat părinții, fiind convins că, dacă s-ar fi născut în oricare altă familie, n-ar fi avut atâta succes în fotbal. „Viteza m-a făcut genial! Însuşirile native, pe care ţi le-a dat mămica ta, te fac genial. Inteligenţa şi viteza de execuţie fac diferenţa”, repetă machedonul secretul succesului. Spune că Ianis nu-i seamănă, având segmente longiline, precum are mama lui. Tatăl lui Gică, Iancu, l-a urmat la Campionatul Mondial de fotbal din 1994. Kirața Hagi a murit în februarie 1999, la 66 de ani. La un an și jumătate distanță, a decedat și soțul său. Hagi spune că a avut o copilărie simplă și fericită, iar mâncarea lui preferată era constituită din brânză cu roșii. Deși își iubește locurile natale, plecarea în străinătate i-a prins de minune în carieră, reușind să-l maturizeze: „Am avut un pic de noroc, reuşind să plec la 25 de ani din ţară, la Real Madrid. În Occident trebuie să ai grijă de tine, să te autodisciplinezi. Dacă nu-ţi impui singur că trebuie să fii cel mai bun, n-ai să reuşeşti niciodată să ajungi la un nivel înalt”.

A donat casa părintească

Gică a donat casa părintească unei familii cu posibilități financiare reduse. Este o casă ridicată din chirpici, veche de când lumea (de pe vremea bunicilor lui Hagi), oblojită la exterior cu ciment decojit la primul strănut al iernii și care parcă face reclamă la sărăcie, dar care dosește o poveste de film. Modesta locuință a ajuns la Liliana, femeia cea care o îngrijea. Aceasta are cinci copii. Nu întâmplător, casa Hagi a avut cinci membri: părinții Kirața și Iancu, precum și copii, Gheorghe, Sultana și Elena. Liliana l-a lăsat în casă pe unul dintre băieții săi, care, la rândul său, are propria familie: soție și doi copii. Florin Staicu lucrează ca tractorist. Casa părintească, ajunsă la un moment dat în posesia familiei Gâia, a fost răscumpărată de Hagi, pentru a respecta ultima dorință a mamei sale, care a dorit să moară în Săcele. Pentru asta, Gică a fost nevoit să achiziționeze o altă locuință pentru familia de la care a răscumpărat locuința.

Prima căsnicie, eșuată

Păstrând tradiția machedonilor, Gică s-a căsătorit în 1990 cu o fată din această etnie, Leni Celnicu, în prezent Varsami. Au trăit împreună patru ani, după care a intervenit divorțul. Unul care a marcat-o pe Leni, plecată din postura de studentă în anul I la Finanțe-Bănci și care nu s-a adaptat cu viața din Spania, simțindu-se singură lângă un star în devenire. În 1994, Gică s-a despărțit de Leni Celnicu, mutarea fotbalistului la Real Madrid fiind momentul care i-a făcut pe amândoi să realizeze că nu mai pot merge pe același drum. Femeia s-a recăsătorit între timp, are familie și copii. Lucrează la sediul central al unei bănci comerciale din Piața Victoriei și nu dorește sub nicio formă să discute despre viața trăită alături de Hagi. Cu actuala soție, Marilena Vlahbei (sora, Luminița, este măritată cu Gică Popescu), Gică s-a căsătorit în 1995.

Planuri țesute în Turcia

Încă de când juca la Galatasaray, Hagi și-a proiectat viitorul de după terminarea carierei de fotbalist. Avea în minte o academie de fotbal (cea care avea să devină Viitorul, construită la Ovidiu) și a ridicat un hotel la malul mării. Hotelul „Iaki” din Mamaia a fost botezat după numele celor doi moștenitori pe care-i are Hagi: Ianis (fotbalist) și Kira (absolventă de actorie). Ianis Hagi n-a venit pe lume în România. El s-a născut pe 22 octombrie 1998, într-o clinică din Istanbul. În perioada 1996-2001, tatăl său a evoluat cu mult succes pentru Galatasaray Istanbul.

Rentă pentru Șomlea

Pe când era în Turcia, Gică Hagi a fost impresionat de povestea lui Adrian Șomlea. Fost fotbalist, Șomlea a suferit o groaznică fractură pe teren, iar medicii nu au avut altă soluție decât să-i amputeze piciorul. Chiar dacă fotbalul l-a ruinat, Adrian Șomlea nu a renunțat alegând să fie îndrumator pentru tinerele talente din Turda. Din Turcia, Hagi i-a trimis lunar o sumă de bani lui Șomlea, timp de 7 ani.

Maradona, pe perete

Gică Hagi deține o vilă și în Pipera. În Cartierul Francez din Capitală, la parterul unui bloc, se află sediul Fundației Gheorghe Hagi. În încăpere, pe un perete, se găsește un tablou cu Hagi și cu Maradona, surprinși în timpul meciului România - Argentina 1-1, de la Coppa del Mondo 1990. După acel meci, românul a fost botezat de presa internațională „Maradona din Carpați”. La națională, Hagi a avut și un rol protector pentru cei mai tineri. Așa l-a luat sub aripa lui pe Cristi Chivu, cu care a stat o vreme în cameră. A mai fost coleg de cameră cu Neluțu Sabău, cu care a fost coleg la Brescia. La Steaua, Hagi prefera compania lui Balint și a lui Beodedici. La echipa națională, a trecut în tabăra Popescu-Petrescu.

Visul: încă o dată la echipa națională

Mare vis al lui Gică Hagi este să mai antreneze măcar o dată echipa națională, după ce primul mandat s-a terminat cu un eșec, ratarea calificării la Cupa Mondială din Coreea de Sud și Japonia 2002. România a pierdut atunci barajul cu Slovenia. Acum, și-ar dori să-și conducă fiul la un turneu final. Prima reprezentativă a fost icoana la care s-a închinat „Regele”. „La club ne-au plătit, dar la națională am venit din dragoste”, obișnuia să afirme Hagi, reîntors sub tricolor, ca jucător, după ce Adrian Păunescu i-a dedicat o poezie despre părinți care l-a impresionat până la lacrimi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 Citiți și voi, să vedeți cine va controla SRI...

3 STENOGRAME „Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani, mă, Oana, mă? / În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturo…

4 Ăsta este multimilionar, dar a cerut triplarea indemnizației de membru CA al CNIR!

5 Cine conduce din umbră Ro? / Felix Stroe, fost informator al Securității, e vicepreședintele Comisiei de control SIE...