Gibraltar a vândut iahtul unui oligarh rus cu 37,5 milioane de dolari
Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski, vizat de sancţiuni occidentale, a fost vândut cu 37,5 milioane de dolari de Gibraltar, unde fusese sechestrat în martie, a anunţat marţi autoritatea judiciară maritimă a acestei enclave britanice, relatează France Presse.
Iahtul oligarhului rus Dimitri Pumpianski FOTO Profimedia
Această autoritate, numită Admiralty Marshal, a precizat într-un comunicat că nu va dezvălui numele cumpărătorului.
Veniturile din licitaţie vor permite autorităţilor din Gibraltar să-i despăgubească pe creditorii oligarhului.
Un total de 63 de oferte de cumpărare au fost primite în timpul licitaţiei iahtului.
Această navă, numită Axioma, este un iaht luxos de 72 de metri ce arborează pavilionul maltez.
Ea a fost sechestrată în martie de autorităţile acestui mic teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, după o plângere depusă de banca americană JP Morgan.
Această bancă a acordat în decembrie un împrumut de 20,5 milioane de euro unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, al cărei acţionar era o firmă cipriotă deţinută chiar de Dimitri Pumpianski.
JP Morgan a considerat că plasarea oligarhului pe lista personalităţilor ruse vizate de sancţiunile britanice constituie o încălcare a acestui acord de împrumut. Sancţiunile duc în special la îngheţarea activelor oamenilor de afaceri în cauză, punând în pericol rambursarea datoriilor.
Prin urmare, banca a făcut apel la autorităţile din Gibraltar pentru a sechestra iahtul, care fusese înregistrat ca una dintre garanţii pentru împrumut.
Şeful gigantului de conducte TMK, Dimitri Pumpianski, este de asemenea vizat de sancţiunile UE impuse după invazia rusă a Ucrainei.
Mai multe ţări, precum Spania, Italia şi Franţa, au confiscat iahturi aparţinând celor mai bogaţi ruşi în cadrul sancţiunilor europene ce prevăd îngheţarea tuturor bunurilor lor în UE.
Cum afectează sancţiunile Occidentului averile celor mai bogaţi prieteni ai lui Putin
Miliarde pierdute, conturi îngheţate, iahturi, avioane şi proprietăţi confiscate şi uneori capitaluri proprii crescute. New Voice of Ukraine a analizat modul în care restricţiile impuse de Occident pentru invazia rusă a Ucrainei au afectat cinci dintre cei mai bogaţi 20 de ruşi.
După 24 februarie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva a sute de organizaţii ruse şi a peste 1.000 de ruşi, inclusiv zeci de oligarhi . Afacerile celor din urmă alimentează economia ţării agresoare. În plus, toţi sunt mai mult sau mai puţin legaţi de dictatorul rus Vladimir Putin.
Sursa: adevarul.ro