Ghiță a vândut drone Poliției din Serbia pentru supravegherea frontierei cu România!

Ghiță a vândut drone Poliției din Serbia pentru supravegherea frontierei cu România!

Teamnet International, grupul IT înființat în 2001 de Sebastian Ghiță, aflat în arest în Serbia, a câștigat în noiembrie 2014 un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, de implementare a unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles - UAV), relatează  Profit.ro .

Nu a fost însă singurul de acest tip. Compania a început să sondeze piața din Serbia încă din 2010, la puțin timp după ce Serbia a depus oficial cerere de aderare la Uniunea Europeană și a încheiat un acord comercial interimar cu blocul comunitar, ceea ce a deschis "robinetul" banilor europeni pentru statul sârb, iar în 2012 și-a înregistrat o subsidiară în țara vecină, Teamnet Business Solutions D.O.O.

De înființarea subsidiarei și de primele contacte cu piața din Serbia s-a ocupat Marian Hanganu, la acea dată director de vânzări internaționale la Teamnet, care anterior ocupase o poziție similară la Siveco, câștigând în 2006 un contract de 3,5 milioane euro de implementare a sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria. În prezent, Hanganu este sales manager la furnizorul de soluții IT pentru resurse umane Romanian Software, iar Teamnet Business Solutions D.O.O. din Serbia este condusă de Florin Hoinărescu, acționar al Teamnet International SA și responsabil cu extinderea internațională a companiei, care este șef și la diviziile Teamnet din Croația și Turcia.

Printre primele contracte obținute de Teamnet în Serbia s-a numărat unul adjudecat în 2013, de implementare a unui sistem de management al documentelor și a unui registru central pentru Comisia Valorilor Mobiliare, instituția de supraveghere a pieței de capital din Serbia. Contractul a fost finanțat printr-un grant acordat de Guvernul Statelor Unite, prin Agenția de Dezvoltare Internațională (USAID) din subordinea sa.

A urmat, tot în 2013, un contract cu Fiscul sârbesc, de întărire a capacității instituționale a administrației fiscale de la Belgrad, prin acordarea de asistență tehnică în vederea implementării unui sistem de management al resurselor umane. Contractul, în valoare inițială de 1,35 milioane euro, s-a derulat în perioada 2013-2015 și a fost câștigat de un consorțiu din care, în afară de Teamnet, au făcut parte firmele sârbe HD European Consulting Group și subsidiara locală a Asseco SEE, precum și Hulla and Co. Human Dynamics (Austria) și DMI (Franța).

În 2014, Teamnet a făcut parte dintr-un consorțiu care și-a adjudecat un contract pe 2 ani și jumătate de asistență tehnică pentru dezvoltare instituțională și de capacitate privind utilizarea de către IMM-urile din Serbia a serviciilor de e-business și e-commerce, în valoare inițială de 2,42 milioane euro. Din consorțiu au mai făcut parte firmele Exemplas Holdings din Marea Britanie, ACE International Consultants și Seldor din Spania, European Profiles din Grecia și Imorgon din Ungaria. Ulterior, contractul a fost extins, pentru a include și dezvoltarea unei platforme de informare și e-learning privind comerțul electronic destinat consumatorilor sârbi, www.e-dukator.rs.

În noiembrie același an, Teamnat și-a adjudecat un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, privind implementarea unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles - UAV). Contractul a făcut parte dintr-un program de cooperare transfrontalieră Serbia-România finanțat de Bruxelles. Din partea României, autoritatea de management a programului a fost Ministerul Dezvoltării Regionale, condus la acea dată de Liviu Dragnea.

"Proiectul dezvoltat de Teamnet pentru Sectorul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia a constat în implementarea unui sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles) și GIS (Geographic Information System) și livrarea echipamentelor specializate necesare pentru a susține eforturile de gestionare a dezastrelor naturale. Proiectul reprezintă o premieră pe plan local, Teamnet fiind prima companie din România care exportă la nivel regional soluții integrate bazate pe tehnologie UAV. Zona de frontieră dintre Caransebeș și Districtul Banatul de Sud este monitorizată prin intermediul unui sistem UAV (dispozitive aeriene fără pilot) și a unui vehicul off-road Land Rover Defender. Astfel, sunt acoperite inclusiv zonele accidentate, de regulă inaccesibile mijloacelor obișnuite de intervenție. De asemenea, sistemul informatic EmerGIS dezvoltat integral de Teamnet sprijină autoritățile să gestioneze eficient situațiile de urgență prin module precum managementul de criză, GIS, gestionarea substanțelor periculoase, gestionarea resurselor, conducerea operațiunilor de evacuare, căutarea și salvarea sau integrarea cu alte dispozitive", se arăta într-un comunicat al Teamnet din mai 2015.

În decembrie anul trecut, în cadrul proiectului implementat de Teamnet, o dronă românească Hirrus UAV a fost utilizată la monitorizarea incendiilor survenite în Serbia în zona Staroj Planini.

 Teamnet International SA, grupul IT fondat de Sebastian Ghiță în 2001, a intrat recent în insolvență, în vederea reorganizării, intenționând să-și continue activitatea. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 295,6 milioane de lei, în scădere cu 6,7% față de 2015, în timp ce profitul net a crescut de peste 4 ori, la 19,9 milioane de lei, conform cifrelor preliminare dintr-un raport al administratorului judiciar și consultate de Profit.ro.

Potrivit datelor preliminare, datoriile sub 1 an ale Teamnet International însumează 247 milioane de lei, de la 189,7 milioane de lei în 2015. Sumele al căror termen de rambursare depășește un an de zile totalizează 64,5 milioane de lei și sunt în scădere față de 2015, când au atins 65,96 milioane de lei. Pe de altă parte, compania are de recuperat creanțe de 287,3 milioane de lei, comparativ cu 226,4 milioane de lei la finele anului 2015. La începutul lunii martie, directorul Teamnet International, Bogdan Padiu, și administratorul Asesoft International, Cristian Anastasescu, au fost puși sub control judiciar în noul dosar care îl vizează pe Sebastian Ghiță, acuzat că a cerut peste 5 milioane de lei unor firme IT pentru contracte ale căror beneficiari au fost, între alții, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Transelectrica.

În ultimii ani au mai intrat în insolvență Asesoft Technologies, firmă controlată de Sebastian Ghiță, Romsys, unul dintre cei mai mari jucători IT&C locali, controlat de New Frontier Holding din Austria, dar și 2K Telekom, deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță. Compania Teamnet a fost una dintre cele mai mari beneficiare de contracte cu statul român în sectorul IT, în perioada 2011-2015, potrivit unei liste publicate în luna mai de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).

Teamnet se afla pe locul patru în topul contractelor cu statul, cu 26 de contracte încheiate cu 17 autorități, în valoare de 258,1 milioane lei (57,3 milioane euro). Compania a fost deținută de omul de afaceri Sebastian Ghiță, care este și deputat, implicat în mai multe dosare de corupție deschise de DNA Ploiești. Deși Ghiță susține că nu mai controlează Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Teamnet, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși.

Autoritățile sârbe au anunțat luni Poliția Română că Sebastian Ghiță a fost arestat în Republica Sârbă, în 14 aprilie, pe o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării. Mesajul a fost transmis pe canalul de cooperare polițienească Interpol abia în 17 aprilie, din cauza unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad, potrivit Poliției Române. Poliția Română a precizat, marți, că schimbul de date și informații cu autoritățile din Serbia și Slovenia au dus la reținerea lui Sebastian Ghiță, iar toate procedurile au fost coordonate de către procurorul de caz încă din noaptea în care fostul deputat a fost reținut la Belgrad, fiind respectate normele legale în astfel de situații.

Sebastian Ghiță are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, în 10 ianuarie, de instanța supremă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova. Fostul deputat a fost dat și în urmărire internațională, prin Interpol. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată, în 15 aprilie, de Biroul Interpol despre reținerea lui Ghiță în Serbia și verifică dacă sunt îndeplinite condițiile pentru extrădarea fostului deputat. Sebastian Ghiță mai are un mandat de arestare preventivă emis în lipsă, iar în acest caz, Curtea de Apel Ploiești a constatat, marți, că sunt îndeplinite condițiile pentru extrădarea fostului deputat. Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzați foști șefi din Poliție și Parchet din Prahova și un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiță mai este urmărit penal în alte trei dosare de corupție: dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012; dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herțanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene și alte infracțiuni, în care sunt cercetați și fostul șef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum și fiul acestuia Vlad Cosma; dosarul care vizează contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, încheiate între anii 2007 și 2015 de către mai multe societăți comerciale cu profil de activitate în domeniul IT și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale Teamnet International și Asesoft International.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri