Ghinea: Un sistem pervers a inventat nevoi fictive ale instituțiilor pentru a se putea toca bani pe sisteme IT

Ghinea: Un sistem pervers a inventat nevoi fictive ale instituțiilor pentru a se putea toca bani pe sisteme IT

Corupția în sistemul IT nu este una clasică, în care se dă șpagă pentru aranjarea unei achiziții, ci este vorba despre un sistem mult mai pervers în care se inventează nevoi fictive ale statului pentru a putea toca bani pe sistemele IT, consideră ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

 

"Nu este vorba despre o simplă fraudă la achiziții. Când inventezi nevoi false ca să iei niște contracte pe care nu le execuți pentru că nu sunt utile statului e o formă de captură a statului mult mai gravă decât frauda la achiziții. Corupția în IT nu e genul de corupție clasică, în care se face o achiziție, se aranjează achiziția, iar niște băieți deștepți își trag un 10 — 20% șpagă sau pentru șpagă. Vorbim de un sistem mult mai pervers, care a fost creat special de deputatul Ghiță (Sebastian Ghiță, deputat PSD — n.r.) în care se inventează nevoi absolut fictive ale instituțiilor doar pentru a se putea toca bani pe aceste sisteme IT. Acesta este cazul pe care l-am trimis la DNA în prima săptămână de mandat', a afirmat Cristian Ghinea duminică la Digi 24.

Printre exemplele oferite în sprijinul afirmațiilor sale, ministrul Fondurilor Europene a amintit de Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, document pe care l-a catalogat despre o achiziție cu probleme în condițiile în care, înainte de a fi lansată achiziția, s-a pierdut mai mult de un an pentru că "cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiță, insista să se pună în acea achiziție un sistem IT despre care Comisia Europeană a spus că nu e necesar și l-au scos de acolo".

"Avem 30 și ceva de condiționalități ex-ante negociate de Comisia Europeană cu fiecare stat membru. Condiții pe care să le îndeplinești pentru ca fondurile europene să aibă impact. Pe partea de deșeuri avem condiționalitatea de a termina până la 31 decembrie anul acesta Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, document mamut care trebuie să spună la nivel de localitate ce se întâmplă cu deșeurile până în 2020 — 2022. În aprilie acest an, înainte să vin la minister, a fost semnat contractul de consultanță cu cei care ar trebui să scrie acest document. Este foarte greu să faci în 6 luni o muncă de cel puțin 2 ani. Aceea a fost o achiziție cu probleme. Începută în 2015, contestată, s-a ajuns în aprilie. Înainte de a fi lansată achiziția, s-a pierdut mai mult de un an pentru că cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase pentru o firmă a domnului Ghiță, insista să se pună în acea achiziție un sistem IT despre care CE a spus că nu e necesar și l-au scos de acolo. S-a pierdut mai mult de un an pentru că trebuia să fie inventată nevoia de un sistem IT în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, consecința acestui fapt fiind riscul de a avea la anul blocate toate fondurilor europene pentru mediu. Sunt mesaje trimise și schimbate cu Parchetul", a arătat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a amintit și că a trimis la DNA un caz pentru care s-au plătit 38 milioane de euro pentru un asemenea sistem, arătând că a fost vorba despre o faptă de corupție neîntâmplată pentru că a fost oprită de CE.

În context, ministrul Fondurilor Europene consideră că o listă neagră a firmelor care au fraudat statul ar trebui realizată pentru ca acestea să nu mai poată participa la licitații. Ghinea subliniază, însă, că această măsură este contestabilă atât din punct de vedere juridic cât și de Consiliul Concurenței, care ar putea spune că este vorba despre restrângerea concurenței.

"Am avut discuții cu președintele Agenției de Achiziții Publice. Există soluția listei negre cu firme care au fraudat statul și care nu ar mai fi trebuit primite la licitații. Este însă contestabil din punct de vedere juridic. S-ar putea să avem contestații de la Consiliul Concurenței vizând restrângerea concurenței. Eu spun că situația e atât de gravă încât ar trebuie aplicate astfel de măsuri", a mai spus Cristian Ghinea.

AGERPRES/ (AS — autor: Andreea Marinescu, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”