Ghinea: S-au spus multe gogoşi azi, una repetată absurd e că România ar fi ultima ţară care trimite PNRR

Ghinea: S-au spus multe gogoşi azi, una repetată absurd e că România ar fi ultima ţară care trimite PNRR

România nu este ultima ţară care va trimite Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă la Bruxelles, iar alte state care nu au trimis încă documentul sunt Bulgaria, Malta, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cehia, Olanda, Estonia, potrivit ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

"Uneori e greu să înţelegi de ce mint politicienii. Adică să înţelegi care e miza să spui gogoşi cu avânt, uşor de demontat şi fără avantaj evident. S-au spus multe gogoşi azi de la tribuna Parlamentului, dar una repetată absurd de PSD e că Romania ar fi ultima ţară care trimite planul. Ţările care nu au trimis planul încă: Bulgaria, Malta, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cehia, Olanda, Estonia. Informaţie publică, uşor de găsit", a scris miercuri, pe Facebook . Cristian Ghinea.

Guvernul a prezentat miercuri, în Parlament, situaţia la zi a negocierilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Bugetul pe componente şi reformele asumate reflectă situaţia de astăzi, 26 mai. Dialogul politic cu reprezentanţii opoziţiei parlamentare a inclus prezentarea acestor detalii şi clarificarea unor aspecte ridicate de opoziţie. În urma acestui dialog, vom face mai clar în PNRR principiul distribuirii echitabile geografic a fondurilor, principiul descentralizării şi rolul autorităţilor locale, acolo unde este cazul. De asemenea, vor fi clarificate rolul mecanismului de coordonare interministerială precum şi instituirea unui comitet public de monitorizare a PNRR unde vom invita partenerii sociali şi societatea civilă", se arată într-un comunicat al MIPE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, autorităţile din România se află în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială a PNRR. Miercuri seara, va fi o videoconferinţă cu premierul Florin Cîţu şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, iar joi şi vineri sunt programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investiţiilor verzi şi a celor digitale.

MIPE precizează, de asemenea, că bugetul prezentat public miercuri poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investiţiilor.

"Programul de definitivare şi comunicare a PNRR este următorul: 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia; 28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri; 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă; 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare; 2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti. Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puţinele state membre UE care publică întregul document", se mai arată în comunicatul citat.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi pentru ratificarea Tratatului EURATOM .

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că în negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene a punctat faptul că România are nevoie de întreaga sumă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 29,2 miliarde de euro, "pentru a se dezvolta, pentru a arde etape", etape care "au fost întârziate în ultimii 30 de ani de zile".

Pe de altă parte, liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a susţinut, cu ocazia prezentării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că PSD a scăpat România de împrumuturile de la FMI, iar actualul Guvern le va readuce în ţară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS