Ghinea, despre PNRR: În momentul acesta suntem pe o decizie de a merge cu 140% supra-alocare; Educaţia va avea 11%
Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă prevede o sumă mai mare decât cea alocată, de 140%, din care Educaţia va avea 11%, iar Sănătatea 8,5%, a declarat joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la o dezbatere organizată de CursDeGuvernare.ro.
"Dacă e să discut despre alocări fără să intru în detalii de alocări, pentru că totuşi ăsta este elementul principal, au fost negocieri dure cu ministerele pentru că, repet, toată lumea voia mai mult. Cred că am găsit o soluţie, un echilibru între.... când zic negocieri nu înseamnă că e ceva ascuns sau ciudat. Pur şi simplu fiecare minister a venit cu propuneri legitime. Ministerul Mediului a venit cu 16 miliarde, Ministerul Transporturilor cu nici nu mai ştiu câte miliarde peste 10 şi aşa mai departe. Şi, atunci, a trebuit să fie chiar o discuţie realistă pe asumare de reforme şi pe impact şi pe capacitate de a livra, de a implementa proiectele până în 2026. Deci, în momentul acesta suntem pe o decizie de a merge cu 140% supra-alocare şi din această supra-alocare pot să vă spun că Educaţia va avea 11%, o creştere semnificativă a procentului pentru Educaţie. Sănătatea va avea 8,5% şi în aceste două sectoare vor fi create fonduri de investiţii care sunt, după părea mea, cele mai mari după 1989, deci vorbim de cele mai mari investiţii în infrastructura de şcoli şi de spitale", a afirmat Cristian Ghinea, la conferinţa "Strategia economiei româneşti în deceniul care va schimba lumea: Planul de rezilienţă", organizată de CursDeGuvernare.ro.
El a menţionat că investiţiile pentru Transporturi vor rămâne semnificative, acesta fiind un domeniu predilect.
"Menţinem alocările pentru căi ferate şi pentru autostrăzi. Ne asumăm politic o negociere cu Comisia Europeană pe partea de alocări de autostrăzi. Suntem ţara care propune de departe cea mai mare sumă pentru autostrăzi. Credem că este nevoie de investiţie în autostrăzi, care se ridică la peste 10 miliarde de euro în următorii 7 ani. Va fi completată din PNRR şi din Programul Operaţional Transporturi, astfel încât să închidem datoria istorică către români de a avea autostrăzi care traversează Carpaţii - şi spre Transilvania şi spre Moldova şi spre Transilvania", a afirmat Ghinea.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adăugat că va fi un program de reducere a abandonului şcolar ce va avea o alocare de peste jumătate de miliard de euro, acesta constituind "o datorie istorică", pentru că România este ţara cu cel mai mare abandon şcolar din Uniunea Europeană. De asemenea, PNRR prevede şi un program naţional pentru creşă.
Ghinea a precizat că nu este nimic deosebit ca România să vină cu o supra-alocare, ci este o decizie pe care ţara noastră şi-o asumă. În context, el a menţionat că sunt şi alte ţări care beneficiază de supra-alocare, cum ar fi Croaţia - 240%, Germania - 124%, Ungaria - 108% şi Grecia - 141%.
"Pe digitalizarea Educaţiei vorbim de operaţionalizarea strategiei de digitalizare care a fost în dezbatere publică. Pe partea de alocare gândim o formulă de finanţare per elev, astfel încât să dăm flexibilitate şcolilor. Fiecare să aibă o sumă predictibilă în funcţie de numărul de elevi, cu o supra-alocare pentru şcolile mai sărace, astfel încât să avem şi un factor social în vedere, iar decizia ar trebui să fie la nivelul şcolii, pentru că diferenţele sunt foarte mari. Adică şcolile din centrul Bucureştiului, dacă mergi cu tablete achiziţionate central, s-ar putea să dai unor copii nişte lucruri pe care le au deja şi la calitate mai slabă decât ce au ei acasă, pe când în şcolile mai sărace o tabletă poate să facă o diferenţă. Deci, vrem să fim realişti şi flexibili în acest mod", a susţinut şeful de la Fonduri Europene.
El a adăugat că pentru digitalizarea Educaţiei va fi o alocare consistentă, de ordinul sutelor de milioane de euro.
"Pe partea de liceu am spus va fi, fără modestie, cel mai mare program de reducere a abandonului şcolar, iar o bucată din aceşti bani - şi aceasta a fost o idee care s-a desprins din consultările publice pe care le-am organizat, unde am avut exemple de ONG-uri care oferă burse private, în sensul că sunt finanţate din fonduri private, din donaţii, copiilor săraci care au şansa de a merge la liceu, pentru că cea mai mare parte din ruptura care se produce acolo apare la finalizarea gimnaziului. Pur şi simplu nu au mijloace să meargă în afara comunei natale la liceu. Şi atunci vor fi nişte burse-punte, le-am numit noi, pentru aceşti copii, ca să se poată întreţină la liceu. Alocarea propusă pentru aceste burse-punte este de 100 de milioane de euro. Să sperăm că vom găsi mecanismul financiar să se întâmple. Restul vor merge către ciclul primar mai ales, acolo unde la nivel de şcoală vom crea un sistem de alegeri dintr-un meniu fix, în funcţie de ce are nevoie şcoala respectivă, pentru a oferi aceste fonduri care să ţină copiii la şcoală. Este un mecanism care are o pilotare pe fondurile europene structurale din POCU şi care merge bine. Sper să găsim metoda să-l facem chiar şi mai simplu decât acolo", a mai spus Cristian Ghinea. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)