Ghinea, apel pentru un pact politic privind PNRR; el creează o organizaţie care va monitoriza implementarea Planului
Cristian Ghinea, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, face un apel către partidele parlamentare pentru un pact politic care să permită o dezbatere rapidă în Parlament în vederea implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Precizările sunt făcute în contextul în care, joi, PNRR a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), după ce a fost validat de Comisia Europeană în 27 septembrie.
"PNRR nu este important doar pentru că ne aduce bani. PNRR este important pentru că vine cu reforme de care statul român are nevoie. Reformele din PNRR sunt puse acolo pentru a rezolva recomandările pe care Comisia Europeană le face în rapoartele de ţară de zece ani de zile României. De exemplu, de zece ani de zile, Comisia Europeană ne spune că avem o problemă cu sistemul de pensii. În PNRR există mai multe astfel de reforme care ar trebui să facă din statul român un stat mai responsabil. Sunt reforme pe care le putem face, reforme pentru care noi, politicienii, ne putem înţelege între noi, nu reforme la care doar visăm. Trebuie ca partidele politice să agreeze două lucruri: în primul rând, dacă guvernul sau guvernele care vor fi în funcţie nu vor putea să rezolve problema, atunci Parlamentul va legifera în regim de urgenţă, ceea ce se poate face", afirmă Ghinea, conform unui comunicat al USR.
Fostul ministru îndeamnă partidele să discute "pe substanţă" şi să nu facă din PNRR "doar prilej de lupte politice".
Totodată, Cristian Ghinea anunţă crearea unei organizaţii prin care va monitoriza implementarea PNRR.
"Aştept cât mai mulţi oameni să ne scrie pe vreau@otaracaafara.eu. Acolo primim sugestii şi idei", precizează acesta.
Cristian Ghinea declară că România poate să facă acum prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare, după ce Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN).
"Mai departe, Parlamentul României are de votat un pachet de legi importante, reprezentând nişte jaloane minimale care trebuie îndeplinite", se arată în comunicatul USR.
Conform aceleiaşi surse, printre obiectivele vizate până în 2026, prin PNRR, se numără:
* Apă şi canalizare:
- 1.600 km reţele de apă construite, în localităţi cu peste 2000 locuitori;
- 2.500 km reţele de canalizare în localităţi peste 2.000 de locuitori; 400 de reţele de canalizare în cele cu mai puţin de 2.000 de locuitori;
- 88.400 de gospodării conectate prin programul naţional "Prima conectare la apă şi canalizare".
* Păduri:
- Programul Naţional de împădurire: 56.700 de hectare noi de pădure plantate;
- 3.150.000 de metri pătraţi noi suprafeţe de păduri urbane create.
* Deşeuri: 13.800 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor
* Transport:
- 429 de kilometri de autostradă nou construiţi;
- 48% din "punctele negre eliminate", acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere;
- 2.851 km cale ferată construiţi/modernizaţi, între care: 315 km de cale ferată modernizată şi cu sistem inteligent de management al traficului instalat; 110 km de cale ferată electrificată;
- 12,7 km de reţea nouă de metrou (Bucureşti şi Cluj): 5,2 km în Bucureşti şi 7,5 km în Cluj
* Valul Renovării: renovarea energetică moderată/aprofundată a cca 4,3 milioane metri pătraţi de blocuri de locuinţe (circa 1.000 - 1.500 blocuri) şi respectiv 2,3 milioane mp de clădiri publice (circa 2.000 de clădiri).
* Energie:
- Instalarea şi conectarea la reţea a cel puţin unei capacităţi suplimentare de 3.000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană şi solară);
- Reţeaua de distribuţie a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie să fie finalizată şi funcţională şi va transporta cel puţin 20% gaz regenerabil atunci când va fi pus în funcţiune complet. AGERPRES