Ghinea a semnat trei contracte de finanţare pentru dezvoltarea reţelelor de gaze în localităţi din Harghita şi Covasna
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnat contractele pentru finanţarea a trei proiecte care vizează dezvoltarea reţelelor de gaze naturale în localităţi din Harghita şi Covasna, în valoare totală de 144 milioane de lei, a anunţat, joi, ministerul de resort.
Prin cele 3 proiecte, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, vor beneficia de acces la reţeaua de gaze naturale comuna Ozun din judeţul Covasna, comunele Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic din judeţul Harghita şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest, respectiv comunele Ciceu, Siculeni, Racu din judeţul Harghita.
În total, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020 au fost aprobate recent 10 proiecte ale autorităţilor locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectaţi la reţele de gaze naturale.
"În România este necesară o îmbunătăţire semnificativă în privinţa accesului la reţelele de gaze, rata de conectare este acum de numai 40% din totalul populaţiei. Prin acest tip de proiecte, încercăm să recuperăm deficitul şi este foarte bine că am prins şansa asta prin POIM, sperăm să reuşim şi pe programele viitoare. Îi felicit pe cei care au depus proiecte, pentru rapiditate şi nivelul ridicat de expertiză. Prin PNRR vom veni cu o nouă propunere, să finanţăm proiecte cu o tehnologie avansată, gaze în amestec cu hidrogen", a spus Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Barna Tanczos - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prezent la eveniment, a declarat că acest apel de proiecte "a reprezentat o noutate şi a necesitat un efort deosebit pentru toţi cei implicaţi, inclusiv potenţialii beneficiari. Toţi cei implicaţi sunt deschizători de drumuri în domeniul reţelelor de gaze".
În prezent, în localităţile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuţie gaze naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât şi pentru prepararea hranei şi asigurarea apei calde menajere.
În total, au fost aprobate 10 proiecte, iar pentru 8 dintre acestea au fost semnate până acum contractele de finanţare, cu o valoare totală de 327,1 milioane de lei.
Potrivit MIPE, prin proiectul Înfiinţarea infrastructurii inteligente de distribuţie de gaze naturale şi racordarea gospodăriilor şi consumatorilor non-casnici publici în comunele Tomeşti, Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, extinderea şi modernizarea reţelei existente în comuna Sandominic va fi finanţată interconectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale în microregiunea Ciucul de Sus. Valoarea proiectului este de 62,7 milioane de lei, iar beneficiarul este comuna Dăneşti, Harghita, reprezentant al Parteneriatului Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic.
Cel de-al doilea proiect "Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în zona ADI FOREST - comunele Ciceu, Siculeni, Racu" se va asigura construirea/înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie gaze naturale, de peste 72 km, prin racordarea la conducta de transport gaze naturale Transgaz - Odorhei-Bălan. Se asigură, astfel, racordul pentru minim 2.153 gospodării şi creşterea nivelului de funcţionalitate inteligentă a infrastructurii de distribuţie gaze naturale. Valoarea acestuia este de 44,6 milioane de lei, iar beneficiarul Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest (cuprinde comunele Ciceu, Siculeni şi Racu din judeţul Harghita).
Nu în ultimul rând, proiectul "Înfiinţarea reţelei inteligente de distribuţie de gaze naturale, branşamente si alimentare cu gaze naturale, comuna Ozun, judeţul Covasna" urmăreşte înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie gaze naturale, asigurarea de branşamente la consumatori casnici şi instituţii publice şi realizarea unui racord de înaltă presiune cu staţie de reglare măsurare predare. Valoarea proiectului este de 36,7 milioane de lei, iar beneficiarul comuna Ozun, Covasna.
La eveniment au fost prezenţi fost prezenţi secretarii de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Roman şi Csilla Hegedus şi directorul general al AM POIM, Oana Arat, precum şi Istvan Raduly - prefectul judeţului Covasna şi primari din cele două judeţe.
Proiectele pentru care au fost semnate joi contractele de finanţare din fonduri europene vizează două judeţe care, în special în depresiunile intramontane, sunt regiuni cu temperaturi medii anuale printre cele mai scăzute din România. Asigurarea energiei termice necesare încălzirii locuinţelor, preparării hranei şi furnizării apei calde menajere pentru populaţie a reprezentat dintotdeauna o problemă pentru care, odată cu implementarea celor 3 viitoare proiecte, sunt oferite soluţii inteligente şi sustenabile. Utilizarea surselor de energie cât mai eficiente, economice, cu randament ridicat, fără poluarea mediului înconjurător reprezintă un obiectiv ce poate fi atins prin folosirea gazului ca sursă de energie.
MIPE precizează că la nivelul POIM 2014 -2020, alocarea pentru proiecte de dezvoltare a reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale este de 235,29 milioane euro, în timp ce valoarea proiectelor depuse în cadrul acestui apel este de 2,5 miliarde de euro.
În prezent 219 proiecte se află în evaluare. Categorii eligibile de beneficiari - Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară şi autorităţi publice locale din regiunile mai puţin dezvoltate ale României.
"Investiţiile eligibile pentru finanţare vizează atât utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul infrastructurii reţelei de gaz (presiune, debite, contorizare, etc), cât şi achiziţia de tehnologii IT integrate, care să faciliteze integrarea activităţilor participanţilor pe piaţa gazelor, precum şi tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale. Prin intermediul acestui tip de proiecte, se urmăreşte dezvoltarea unei infrastructuri adecvate, aflate în proprietatea şi aria de responsabilitate a autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât acestea să poată răspunde nevoilor esenţiale de utilitate şi interes public în privinţa alimentării cu gaze naturale a colectivităţilor pe care le reprezintă", se menţionează în comunicatul MIPE. AGERPRES