Ghinea (USR), despre proiectul privind Casa Regală: Vrem să eliminăm beneficiile materiale ale Casei Regale

Ghinea (USR), despre proiectul privind Casa Regală: Vrem să eliminăm beneficiile materiale ale Casei Regale

USR dorește eliminarea subordonării Casei Regale politicului și a beneficiilor materiale, a declarat, luni, deputatul Cristian Ghinea, menționând că proiectul depus de președinții celor două Camere nu face decât să "șantajeze perpetuum" Casa Regală.

 "Ce propune USR este să venim cu amendamente prin care să eliminăm beneficiile materiale și subordonarea Casei Regale politicului și, dacă aceste amendamente vor fi votate, vom vota și noi proiectul de lege. Cu alte cuvinte, vrem să alocăm fonduri pentru educarea publicului în ideea de respect pentru monarhie, vrem să eliminăm beneficiile materiale ale Casei Regale și ale șefului Casei Regale și atunci devine un proiect de lege respectabil, în ideea de monarhie, și nu un proiect de lege care nu face decât să șantajeze perpetuum Casa Regală, astfel încât să fie la bunul plac al politicienilor", a afirmat Cristian Ghinea, la Parlament.

El a spus că, potrivit proiectului de lege, Casa Regală devine "o instituție banală" a statului român, "prinsă în bugetul de stat" și dependentă de statul român prin alte bunuri, cum ar fi Palatul Elisabeta.

"Deci, nu facem decât să creăm o nouă instituție care să fi controlată politic. Casa Regală ar trebui să fie independentă de statul român, autonomă, să fie o voce legitimă a publicului și pentru asta trebuie să rămână independentă. Casa Regală devine subordonată politic prin acest proiect de lege", a adăugat Ghinea.

El a mai subliniat că "viitoarea șefă a Casei Regale trebuie să se gândească mai mult la public și la țară decât la înțelegeri politice cu cei care guvernează temporar România".

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a declarat că proiectul de lege prevede "câteva chestiuni de clarificare a statutului Casei Regale" și anume de persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, iar șeful Casei Regale are același protocol cu foștii șefi de stat.

"Eu cred că este un proiect necesar, ținând cont că, de-a lungul celor aproape 100 de ani, Casa Regală a avut un rol foarte important în istoria României, Marea Unire, alte evenimente în care Casa Regală a avut rol de garant și de mediator între diversele puteri care au existat și prin acest proiect considerăm că facem o reparație morală. Nu discutăm de lucruri care sunt deja dobândite, discutăm de o recunoaștere și de un statut pe care îl va avea Casa regală", a afirmat Iordache.

El a subliniat că proiectul poate fi îmbunătățit în urma dezbaterilor din comisii și din plen. "Cred că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare poate fi adoptat acest proiect în Senat și apoi, la începutul anului viitor, să fie adoptat de Camera Deputaților (...) chiar și mai repede", a adăugat Iordache.

Inițiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost depusă săptămâna trecută, la Senat, de președintele instituției, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...