Ghid practic de cămătărie cu Victor Viorel Ponta
Haideți să vă arăt doar o mică parte a costului guvernării lui Ponta et comp. pentru buzunarele noastre.
Potrivit OUG nr. 102/2013 (din nou OUG!, trăim intr-o urgență permanentă de când guvernează „cel mai cinstit guvern”), în situația în care cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cel existent în anul anterior anului precedent, atunci se va lua în calcul cursul din anul anterior anului precedent. Acesta va fi actualizat cu media anuală a Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) din luna septembrie a anului precedent, anunțată de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.
De asemenea, pentru anul 2014 media anuală a IPC calculată în luna septembrie 2013 este de 104,77%, se precizează în ordonanța de urgență de mai sus.
În condițiile în care cursul de schimb stabilit în 2013 de BCE, de 4,4485 lei/euro, a fost mai mic decât cel din 2012 de 4,5223 lei/euro, cursul luat în calcul pentru stabilirea accizelor în 2014 a fost, conform noilor reglementări, cel din 2012, adica 4,5223 lei/euro. La acesta se adaugă rata inflației din luna septembrie 2013, care a fost de 104,77%. Ingenios, nu?…
Concret, formula de calcul a cursului de schimb valabil pentru accizele din 2014 a fost următoarea:
4,5223 lei/euro x 104,77% = 4,7380 lei/euro.
Bun, și-acum să considerăm un plin de benzină/motorină lunar, la prețul mediu de 6 RON/litru. Asta înseamnă, la un rezervor de 55 de litri (cum am eu la mașina mea) un cost de 330 RON la un plin. Înmulțim suma asta cu 12 (numărul de luni dintr-un an), și obtinem un total de 3960 RON. Diferența de curs între cel din 2013, stabilit de BCE, în valoare de 4,4485 RON și cel stabilit de Ponta prin OUG, actualizat cu rata de inflație, în valoare de 4,7380 RON este de 0,2895 RON. O fi mult, o fi puțin? Păi, să vedem.
Înmultim acești 0, 2895 RON cu cei 660 de litri de combustibil cu care alimentăm mașina într-un an și vom obține un total de 191,07 RON/an. Așadar, dacă Ponta ar fi calculat acciza conform cursului de schimb stabilit de normele BCE în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, 660 de litri de carburant/an ne-ar costa nu 3960 RON ci cu 191,07 RON mai puțin, adică 3768,93 RON! Dar, stați așa, asta nu-i tot.
Mai avem si supracciza introdusă de la 1 aprilie, in valoare de 7 eurocenti, care în realitate e de vreo 10 eurocenti, că mai plătim și TVA de 24% pe bănuții ăștia. Astfel, la un curs de referință euro/leu de 4,41 RON cei 10 eurocenți ai noștri înseamnă 0,441 RON. Înmulțiți acești 0,441 RON cu cei 660 de litri de carburant/an și-o să vă dea un total de 291,06 RON. Acum adunați acești 291,06 RON cu cei 191,07 RON de mai sus și veți obține un total de 482,13 RON/an. La un curs de referință euro/leu de 4,41 RON, asta înseamnă 109, 32 Euro/an.
Cam ăștia sunt banii pe care-i plătim fiecare dintre noi în plus, într-un an, doar la un plin de combustibil pe lună, din cauză că Ponta a schimbat prin OUG modul de calcul al accizei și a mai și umflat-o ulterior cu încă 10 eurocenți, așa cum am arătat în rândurile de mai sus. Însă mulți dintre noi sunt nevoiți să facă mai mult de un plin lunar, poate chiar două sau trei, iar în cazul ăsta banii în plus scoși din buzunar se înmulțesc exponențial, putând atinge sume deloc de neglijat. Poate veți spune că nu-i mult, că ce, dom’le, că are balta pește! Însă nu doar benzina sau motorina sunt produse accizabile în România. Conform Codului fiscal, pe lângă astea mai avem și:
• alcool si băuturi alcoolice;
• tutun prelucrat;
• produse energetice, cum ar fi electricitatea, gazul natural, cărbunele;
• cafeaua verde, prăjită, solubilă;
• berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice;
• băuturile fermentate, altele decât bere și vinuri;
• etc.
Mai calculați-le și pe astea și adăugați-le la calculul de mai sus, conform propriilor voastre estimări cu privire la media de consum din familiile voastre. Suma va fi una măricică și care ar putea să vă pună pe gânduri, vă asigur. Am putea vorbi chiar de o mică avere de care suntem jecmăniți pe față și cu acte în regulă, cum s-ar spune, în funcție mărimea veniturilor, numărul membrilor de familie și obiceiurile de consum.
Sau poate că, în ultimă instanță, unii dintre voi vor spune că nu-i nicio problemă, doar și ăilalți ne-au furat când ne-au redus salariile. Iar eu am să vă spun că toate reîntregirile de salarii (care s-ar fi făcut oricum în cursul anului 2012 deoarece erau cuprinse în buget) plus alte pomeni și măsuri cu iz electoral scornite de pesediști pentru a păcăli mințile slabe ale multor români sunt anulate de toate taxele, impozitele, supraaccizele și alte biruri puse pe umerii noștri, ai tuturor, numai și numai pentru ca Ponta și ai lui să stea cât mai mult la guvernare, adică locul ăla minunat din care, iată, poți să jonglezi cu cifrele, legile și ordonanțele de urgență cum vrei tu, fără să te afli nici măcar pentru un moment în pericolul ca cineva să-ți ceară socoteală cândva, vreodată.
Practic, Ponta nu este altceva decât un cămătar ajuns în funtea unei țări plină de naivi, numai buni să tragi șapte piei de pe ei. Și sunt sigur că nu vrea să rateze ocazia asta.
Sebastian Duma
http://politicstand.com/ghid-practic-de-camatarie-cu-victor-viorel-ponta/