Gheţea: Studiul de impact este o noţiune aproape străină în România
În România, studiul de impact este o noţiune aproape străină celor care ar trebui să ţină cont de acest lucru, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Radu Graţian Gheţea, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
"În România, constatăm că studiul de impact este o noţiune aproape străină celor care ar trebui să ţină cont de acest lucru. Se aruncă proiectul de lege, niciodată nu se face studiu de impact. Se cere studiu de impact de la instituţiile bancare. În cazul Ordonanţei 114 s-a cerut opinia Băncii Naţionale undeva într-un week-end înainte de sărbătorile de Crăciun. Când s-a făcut un studiu de impact, lucrurile duceau clar la ideea că trebuie modificată substanţial. A ieşit Ordonanţa, au urmat dezbateri peste dezbateri, iar acum s-a schimbat. Lucrurile astea nu se întâmplă decât în zona noastră, local. La nivelul comunităţii bancare există o preocupare foarte serioasă pentru a prezenta efectele unor astfel de iniţiative. Speranţa mea este ca legiuitorii să se aplece mai mult asupra lucrurilor care sunt prezentate de statistici, de comunitate bancară. Mai am o speranţă, fără să am niciun fel de parti- pris politic: să vină şi alegerile anticipate, pentru că se vor diminua excesele în ceea ce priveşte prezentarea de iniţiative legislative cu caracter electoral şi, cel puţin patru ani de acum înainte, o să fim un pic mai liniştiţi", a declarat Gheţea.
Reprezentantul ARB a subliniat faptul că iniţiativele legislative ce vizează sistemul bancar, fără a avea la bază studii de impact, creează derută atât la nivelul consumatorilor, cât şi la cel al băncilor.
"Unele proiecte de legi sau ordonanţe au efecte care, la un moment dat, sunt greu de prevăzut. Toate aceste legi, cum spunea domnul Dănescu ((Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, n.r.) nu fac altceva decât să creeze derută, să creeze semne de întrebare fără răspuns la nivelul consumatorilor şi bineînţeles că şi la nivelul băncilor. Acestea reuşesc să-şi adapteze modelele de business din mers, pe urmă trebuie să le şi schimbe tot din mers şi haideţi să ne uităm numai la Ordonanţa 114... Acum, din mers constatăm că nu mai are impact, dar daţi-mi voie să fiu un pic sceptic că nu va mai avea impact. Consumatorii stau şi, pe bună dreptate, se gândesc: 'Oare e bine să aştept până când va ieşi proiectul de lege sau să iau credit?'. În cele mai multe cazuri, oamenii aşteaptă, să amâne momentul în care îşi va lua casă, maşină, concediu sau să finanţeze studiile copilului", a menţionat Radu Graţian Gheţea.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a organizat, marţi, o conferinţă având ca temă riscul legislativ în sectorul financiar. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)