Gheţarii lumii au un volum mai mic în comparaţie cu estimările anterioare (studiu)

Gheţarii lumii au un volum mai mic în comparaţie cu estimările anterioare (studiu)

Gheţarii de pe Pământ ar fi cu 18% mai mici în comparaţie cu estimările anterioare, conform unui studiu recent care trage totodată un semnal de alarmă cu privire la diminuarea debitului unora dintre cele mai importante ape curgătoare, relatează luni agenţia DPA.

Circa 215.000 de gheţari de pe glob deţin aproximativ 158.000 de kilometri cubi de gheaţă, potrivit concluziilor anunţate luni de cercetători elveţieni de la Universitatea ETH Zurich şi Institutul Federal de Cercetare a Pădurilor, Zăpezilor şi Peisajului (WSL) din Elveţia.

Specialiştii au ajuns la această concluzie care relevă un volum redus al gheţarilor cu ajutorul unor informaţii satelitare detaliate care le-au permis efectuarea unor măsurători mai precise.

Estimarea exclude gheaţa prezentă în larg şi calotele de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.

Cercetătorii au estimat în scădere cu un sfert volumul gheţarilor din Asia, inclusiv al celor din Himalaya, platoul Tibet şi regiunile montane din Asia Centrală.

''În lumina acestor noi calcule, trebuie să presupunem că gheţarii din zona montană înaltă din Asia ar putea să dispară mai rapid decât am crezut până acum'', a declarat autorul principal al studiului, Daniel Farinotti, din cadrul ETH Zurich şi WSL.

De-a lungul timpului, topirea gheţarilor ar putea reduce volumul fluviului Ind, care izvorăşte din China şi străbate India şi Pakistan, al râului Tarim din China şi al Mării Aral din Asia Centrală, a precizat cercetătorul adăugând că sute de milioane de oameni depind de aceste ape.

Oamenii de ştiinţă estimează că volumul apei provenită din topirea gheţii din timpul verii în aceste regiuni asiatice va scădea cu până la 24% până la sfârşitul secolului în comparaţie cu volumul actual.

''Această diferenţă este tulburătoare'', a declarat Farinotti citat de ETH Zurich.

Cercetătorul a menţionat, însă, că mai mulţi gheţari din Asia urmează să fie măsuraţi şi la nivelul solului pentru realizarea unor estimări mai precise.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă