Gheorghiu: Vom alege varianta cea mai rapidă pentru ca lucrarea 'Cuminţenia Pământului' să fie expusă publicului
Ministrul desemnat al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat, miercuri, că instituţia pe care o reprezintă va alege varianta cea mai rapidă pentru ca lucrarea "Cuminţenia Pământului" să fie expusă permanent publicului larg.
Gheorghiu a precizat că Ministerul Culturii poate opta fie pentru cumpărarea de către statul român a lucrării şi expunerea acesteia într-un muzeu al statului, fie spre varianta unui parteneriat public-privat, cu condiţia ca lucrarea să fie expusă într-o instituţie muzeală, "pe teritoriul României, de preferat în Capitală", publicul trebuind să aibă "acces neîngrădit, şapte zile pe săptămână".
El a fost întrebat spre ce variantă ar opta ministerul.
"Spre cea mai rapidă. În cazul în care vom face acel parteneriat public privat (...), se vor respecta condiţiile pentru ca publicul să aibă acces la această operă. Opera nu va fi expusă oricum, ci într-un muzeu, în nişte condiţii stabilite clar de către specialiştii din cadrul Ministerului Culturii. Şi atunci, dacă aceste condiţii vor fi respectate din punct de vedere patrimonial şi expoziţional nu ar fi diferenţe, aşadar pentru noi oricare dintre variante e una bună", a spus ministrul desemnat.
Gheorghiu a precizat că lucrarea va fi expusă "pe termen nedeterminat".
"Pe termen nedeterminat. (...) Orice mutare, eventual chiar transportul pentru a fi expusă în alte ţări, orice va fi doar cu aprobarea statului român. Vor fi condiţii preliminare", a încheiat ministrul desemnat.
Bogdan Gheorghiu a afirmat recent, într-un interviu acordat AGERPRES , că a avut consultări cu reprezentanţi ai mediului privat care şi-au exprimat intenţia de-şi asuma un parteneriat public-privat şi responsabilitatea de a oferi României lucrarea "Cuminţenia Pământului".
"Este ('Cuminţenia Pământului' n.r.) în posesia proprietarilor. Problema este cum facem ca ea să fie accesibilă publicului larg. În mod clar, lucrarea lui Brâncuşi trebuie să fie disponibilă românilor şi să beneficieze de cea mai bună variantă pentru ca ea să fie expusă. Am avut consultări cu reprezentanţi ai mediului privat care şi-au exprimat intenţia de-şi asuma un parteneriat public-privat şi responsabilitatea de a oferi României lucrarea "Cuminţenia Pământului". Sigur că aceste discuţii au inclus şi pretenţiile pe care le-am avea noi ca minister pentru a ceda dreptul de preemţiune. Şi, în mod clar, expunerea ei în România şi accesul şapte zile pe săptămână la dispoziţia publicului larg sunt condiţii esenţiale pentru ca ministerul să-şi dea acordul. Pe lângă alte detalii, dar acestea sunt esenţiale în acest sens", a precizat Gheorghiu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)