Gheorghiu: Persoanele vaccinate anti-COVID participante la programele-pilot din sălile de spectacole ar urma să nu poarte mască

Gheorghiu: Persoanele vaccinate anti-COVID participante la programele-pilot din sălile de spectacole ar urma să nu poarte mască

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, luni, că programul-pilot privind reluarea spectacolelor în săli ar putea include mai multe variante, urmând să se stabilească în ce măsură se va impune purtarea măştii de protecţie sanitară, propunerea fiind ca persoanele vaccinate anti-COVID să nu aibă această obligativitate.

"Vom încerca să implementăm câteva variante pentru a putea trage nişte concluzii. Ceea ce vă spun nu sunt concluzii finale, dar s-ar putea ca un braţ de program-pilot să-i includă doar pe cei vaccinaţi, altul să aibă în vedere toată lumea care este imunizată, altul să meargă doar pe testare. Şi vom vedea, pe toate cele trei sau patru braţe ale programului-pilot, în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măştii. Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să nu se poarte mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască", a spus Gheorghiu, potrivit unei postări video pe Facebook.

Ministrul, care a efectuat luni vizite de lucru la Opera Naţională şi la Teatrul Naţional din Capitală, a precizat că aceste evenimente-test de teatru sau concert urmează să aibă loc la două săptămâni după Sărbătorile Pascale.

"Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşti să implementăm aceste programe, dar, în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după Sărbătorile Pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Şi aici şi noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe să fie un succes", a menţionat Bogdan Gheorghiu.

Potrivit acestuia, trebuie "foarte atent gândite" intrarea şi ieşirea de la un eveniment.

"Epidemiologii, oricum, recomandă spaţii cât mai largi, iar experimentele desfăşurate în alte ţări au arătat că principalele pericole sunt la intrarea şi la ieşirea de la evenimente, pentru că lumea, pe perioada desfăşurării spectacolului, nu interacţionează pe scară largă. Dar trebuie foarte atent gândite intrarea şi ieşirea de la un eveniment şi, în special, dacă vorbim de mari evenimente. Pentru că aici, veţi vedea, vom face circuite separate. Practic, intrarea va fi în altă parte decât zona prin care se va ieşi şi, cu siguranţă, riscul este mai mic. Dar, acolo unde sunt mari evenimente, trebuie atent implementate normele. Mai mult decât atât, ne-am propus ca accesul în sală să se facă pe principiul împărţirii pe sectoare, astfel încât accesul să se facă gradual, pentru a se evita, pe cât posibil, o interacţiune pe scară largă. Pauzele vor fi doar între grupurile de persoane de un singur scaun, aşadar vor fi norme foarte relaxate", a explicat ministrul Gheorghiu.

El a mai spus că sălile de spectacol vor fi ocupate "aproape la capacitate maximă".

"Aproape la capacitate maximă, dacă ne gândim că vor fi grupuri de două-trei-patru persoane şi doar între grupuri va fi un scaun liber. Ca să vă dau un exemplu, la o sală de 1.000 de locuri ar fi în jur de 800 de persoane sau la o sală de 300 de locuri ar fi în jur de 250 de persoane. Deci, ne apropiem de capacitate maximă. Câteodată, şi în perioada în care nu a existat nicio restricţie, nu erau sălile neapărat pline la capacitate", a arătat Gheorghiu.

Ministrul a adăugat că variantele propuse de minister ar putea suferi "ceva modificări", dar nu "semnificative".

"Nu semnificative, pentru că noi suntem în strânsă legătură cu Guvernul şi cu cabinetul premierului. De aceea, paşii pe care îi facem sunt paşi agreaţi de comun acord. Ce pot să vă spun este că aceste programe-pilot vor demonstra, în primul rând, ceea ce am spus şi cu alte ocazii că publicul participant la spectacolele de teatru, de operă şi, în general, de concerte este un public disciplinat, respectuos cu normele sanitare şi relansarea activităţii culturale nu ar avea de ce să aducă o evoluţie nefericită din punct de vedere epidemiologic. Pe de altă parte, trebuie să conştientizăm cu toţii necesitatea vaccinării (...) şi faptul că o rată de vaccinare bună atrage după sine şi o mai mare libertate în ceea ce înseamnă desfăşurarea de spectacole, fie că vorbim de teatru sau de concerte", a subliniat Bogdan Gheorghiu.

El a mai informat că intenţionează permanentizarea organizării unui centru de vaccinare anti-COVID în spaţiile Bibliotecii Naţionale a României. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!