Gheorghiță răspunde acuzațiilor lui Voiculescu: Nu aruncăm doze. Nu putem să aruncăm doze doar pentru că persoanele nu sunt pe liste
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a asigurat, la Digi24, că dozele de vaccin nu se aruncă. El a explicat că există aproape zilnic situații în care acestea nu se consumă complet, putând fi folosite la imunizare chiar și în următoarele câteva zile. Totodată, medicul a spus de ce sunt vaccinate în etapa a doua a strategiei și persoanele tinere care nu au boli cronice, situație pe care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a catalogat-o ca fiind o stare de fapt pe care nu a putut-o schimba la preluarea mandatului, scrie Digi24.
“Este o discuție pe care am dezbătut-o foarte mult, înainte de elaborarea strategiei, alături de colegii mei. Strategia a fost elaborată în baza unor recomandări internaționale ale OMS, ale Centrului European de Control al Bolilor și Centrul de Control al Bolilor din SUA. Este un model adoptat în toate țările.
Din punct de vedere al sănătății publice, este la fel de important vaccinarea și protejarea persoanelor tinere, active, care sunt implicate în menținerea funcționării infrastructurii critice, economiei, pentru că, în plus față de acest rol pe care îl au în societate, sunt cele care răspândesc virusul contacților prin faptul că sunt în general angajate și lucrează în marile aglomerări urbane, unde incidența cazurilor de îmbolnăvire prin Covid-19 este de departe mult mai mare decât în mediul rural.
Din acest punct de vedere, plecând de la această situație și realitate epidemiologică, plecând de la un concept de sănătate publică, este importantă protejarea personalului, persoanelor la risc - anume vârstnici și persoane cu boli cronice - de riscul individual de a dezvolta o formă severă.
În același timp este important să-i protejăm pe cei care sunt activi, pe cei care pot și răspândesc în mod real virusul, pentru că ei se întorc acasă, în familie, unde au un bunic, părinți, persoane dragi cu boli cronice sau persoane vulnerabile.
În condiții ideale, cred că nu ar fi trebui să existe nicio prioritizare, în condiții în care aveam un număr disponibil de doze care să acopere tot necesarul.
Faptul că am plecat de la o distribuție ponderată, anume un procent de 75% dintre doze și dintre locurile în centrele de vaccinare alocate pentru persoanele la risc, respectiv 25% persoane care deservesc activități esențiale, este un procent cât se poate de echitabil”, a afirmat, vineri seară, Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
“E aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul zilei să nu mai rămână nicio doză”
Medicul a confirmat că există persoane care “sar rândul” în ceea ce privește prioritizarea la imunizare, însă impactul este minim.
“Nu neg că se întâmplă acest lucru. Eu cred că este minim, nu este semnificativ din punctul de vedere al impactului asupra numărului de doze de vaccin folosite.
Înțeleg că o problemă este legată de cele 1200 de persoane care au fost vaccinate și nu aparțineau etapei din strategie.
Vreau să spun că suntem în pandemie, într-o stare de criză medicală, avem aceste vaccinuri limitate iar ele trebuie folosite într-o manieră cât se poate de bună, riguroasă, încât să beneficieze primele persoane care au cea mai mare nevoie de ele. Dar fiind flacoane multidoză, este aproape imposibil să faci programările astfel încât la sfârșitul programului de lucru să nu mai rămână nicio doză.
Sunt situații în care mai rămân una, două, trei sau patru doze iar ele trebuie folosite și nu vei avea întotdeauna garanția că vei avea lângă tine persoane din aceeași etapă a strategiei.
Nu putem merge pe alternativa de a irosi dozele, doar pentru că persoanele nu se regăsesc în această etapă a strategiei.
Există măsuri de corectare a acestei situații prin existența listelor de așteptare. Ele vor fi operaționalizate. Deja s-a dispus către centrele de vaccinare să aibă posibilitate de listă de așteptare ca persoanele să fie notificate către sfârșitul programului, atunci când rămân doze.
Dar din punctul de vedere al impactului, 1300 de persoane la peste 550.000 de persoane vaccinate înseamnă undeva la 0,2-0,3%. Practic reprezintă numărul dozelor irosite. Cam două persoane pe centru, două doze pe centru în luna de când am început vaccinarea”, a explicat Gheorghiță.
“Situația din Rădăuți este o anomalie”
El a catalogat situația în care aproximativ 600 de persoane din Rădăuți care nu se încadrau în etapa a doua de vaccinare au fost imunizate ca fiind “o anomalie”.
„Situația de la Rădăuți este o anomalie. Înțeleg că sunt 500-600 de persoane care nu aparțineau acestei etape. Este nevoie de evaluări, mai ales în centrele în care se constată aceste abateri.
Dar altfel, trebuie să lăsăm la decizia coordonatorului din centrul de vaccinare această opțiune de a vaccina persoane atunci când rămân doze și realmente nu au persoane în centrul de vaccinare unde să le folosească.
Nu aruncăm nicio doză. Dacă mi-ar rămâne doze, aș face orice ține de mine să mobilizez persoane programate în a doua zi, în a treia zi sau să am această listă de așteptare și să nu am persoane care să dorească să vină, pentru că e sfârșit de program, seară. Atunci, sigur că da, aș vaccina.
Orice persoană vaccinată este o persoană care va fi în final protejată de această boală.
Necesarul de doze se stabilește întotdeauna pe trei zile. Practic, dacă în prima zi îți rămân doze, nu e nimic, le ții pentru a doua zi, că s-ar putea ca a doua zi să-ți vină toate persoanele programate. Dacă și în a doua zi îți rămân doze, nu-i nimic, le ții pentru a treia zi, pentru că ele nu expiră. Au stabilitate cinci zile la 2 grade. Dacă în ultima zi de stabilitate nu mai ai, atunci e musai să le folosești. Și dacă nu vei avea persoane, vaccinezi persoanele pe care le vei găsi, care nu au contraindicații, așa încât să nu irosim dozele.
Totodată, el a afirmat că în momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat împărțirea unui flacon în șase doze în loc de cinci, centrele de vaccinare au avut, peste noapte, mai mult ser. În această situația s-a aflat și medicul coordonator din centrul de vaccinare de la Rădăuți, care a căutat să imunizeze persoane din policlinică ce nu erau programate, spune Valeriu Gheorghiță.
“A mai fost o situație pe care aș vrea să o menționez. În momentul în care Agenția Europeană a Medicamentului a adoptat trecerea de la cinci la șase doze, toate centrele de vaccinare, peste noapte – pentru că atunci s-au actualizat stocurile – de la un flacon cu cinci doze s-au trezit la unul cu șase doze.
Au fost centre care aveau în stoc 50 de flacoane sau mai multe și practic au avut un număr mult mai mare de doze disponibile, care depășea cu mult numărul de persoane programate. Este cazul de la Suceava.
Medicul coordonator, pentru că am vorbit punctual în acel moment, s-a dus în policlinică și a solicitat persoane care erau la consultații, vârstnice, din această etapă, pentru a fi vaccinate. Alături de acei oameni, la consultații, mai erau și persoane care nu se încadrau perfect, dar aveau 70 de doze disponibile care expirau”.
Valeriu Gheorghiță a precizat că aceste persoane vor avea asigurat rapelul.
“Chiar și fără acea programare – pentru că o persoană pe lista de așteptare nu are programare – platforma îi alocă automat rapelul în funcție de vaccinul pe care îl face – Pfizer sau Moderna”.
El spune că situația nu a produs distorsiuni în aprovizionarea cu ser.
“Vorbim de 1.200-1.300 de persoane. Nu este un impact mare”.
Totodată, medicul a explicat de ce au apărut discrepanțe între numărul de persoane vaccinate și cele programate.
“A mai fost vehiculat în spațiul public discrepanța dintre numărul de persoane vaccinate cu programare și numărul de persoane vaccinate într-o zi. Ieșea o diferență de 25-30%. Se calculase chiar și un număr de 5.000 de persoane pe zi în perioada 18-21 ianuarie. Sunt persoane care se vaccinează fără programare, din centrele medico-sociale și rezidențiale.
Din 15 ianuarie până pe 27 ianuarie au fost vaccinate peste 20.000 de persoane în aceste centre. Ele nu se regăsesc în platforma de programare. Reprezintă sursa acestei diferențe. La aceste persoane se adaugă cele din centrele de dializă, care nu se programează. Se adaugă studenții la medicină care sunt la seria de engleză, care nu se programează, medicii rezidenți din alte țări care își efectuează stagiile în spitalele din România, care iarăși nu se programează.
Programarea celor din centrele medico-sociale și rezidențiale se face la nivel județean. Practic, DSP-urile județene își face catagrafia centrelor rezidențiale, stabilește numărul de echipe mobile disponibile la nivelul fiecărui județ și împreună cu coordonatorii și administratorii centrelor rezidențiale stabilesc zilele în care acele echipe merg și efectuează vaccinarea”, a spus medical coordonator al campaniei naționale de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seară, la Digi24, că dacă ar fi permis doar vârstnicilor și bolnavilor cronici să se vaccineze în etapa a doua, atunci “ar fi existat destui nesimțiți care ar fi spus că sunt foarte bolnavi”.
El a anunțat că va sancționa coordonatorii centrelor de vaccinare care imunizează “un amic, vecin”.
“Legea se încalcă și acum și nu se falsifică acte. Ceea ce am găsit noi că s-a întâmplat este că s-au dus și, la mica înțelegere, fără să facă un dosar falsificat sau vreun document de genul acesta, pur și simplu s-au dus și pe baza unei prietenii – nu vreau să presupun altceva – și-au făcut vaccinul. Lucrul ăsta este într-un fel anume.
Cred că dacă vrei să impui o regulă, trebuie să stabilești la un moment dat și o sancțiune. De aceea, săptămâna viitoare vom avea și sancțiuni foarte clare în primul rând pentru cei care se găsesc dintr-o dată fie generoși, fie cu un rost de business.
Înseamnă că dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică sau către o persoană care are o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie și să vaccineze un amic, vecin etc, va trebui să plătească pentru asta”, a spus Vlad Voiculescu.