Gheorghiţă: Rapelul pentru vaccinul AstraZeneca nu va fi păstrat acum, va fi asigurat din tranşele care vin în martie

Gheorghiţă: Rapelul pentru vaccinul AstraZeneca nu va fi păstrat acum, va fi asigurat din tranşele care vin în martie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică seara, că pentru persoanele care vor fi vaccinate în această perioadă din cele 80.000 de doze de ser AstraZeneca care au sosit în acest sfârşit de săptămână în ţară nu vor fi păstrate doze pentru rapel, care vor fi asigurate din tranşele ce vor fi furnizate în luna martie, având în vedere că a doua doză se injectează la distanţă de 8 săptămâni de prima.

"Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanţa dintre cele două doze este de opt săptămâni, or din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul şi va fi asigurat din tranşele care urmează în luna martie", a afirmat medicul Gheorghiţă, la postul Digi 24.

El a subliniat că acest vaccin AstraZeneca este mai eficient dacă este administrat la opt săptămâni rapelul.

"Am avut inclusiv o sesiune, dacă vreţi, ştiinţifică cu reprezentanţii companiei AstraZeneca la nivel european, în care am analizat toate datele ştiinţifice şi am decis de comun acord să mergem pe recomandarea de a administra la opt săptămâni şi vă explic şi de ce, pentru că rata de eficacitate între opt săptămâni şi douăsprezece săptămâni nu creştea semnificativ, practic intervalul de confidenţă era aproape la fel, iar din acest punct de vedere ne-am dorit să păstrăm totuşi rapelul la opt săptămâni tocmai pentru a creşte probabilitatea ca persoana respectivă să vină, pe de-o parte, la rapel şi să reducem şansa şi riscul, în primul rând, ca persoana să se infecteze ca urmare a expunerii la acest virus între prima doză şi rapel. Deci, practic, ne dorim, pe de o parte, să păstrăm un echilibru între rata de eficacitate aşa cum esteea dovedită şi, într-adevar, la vaccinul de la AstraZeneca cu cât rapelul a fost administrat mai târziu faţă de prima doză, cu atât eficacitatea a fost mai mare, dar, repet, datele de eficacitate arată, într-adevăr, semnificativ mai mare eficacitatea faţă de patru săptămâni, comparativ cu opt săptămâni. Deci acesta a fost motivul pentru care noi am ales opt săptămâni şi am rămas pe grupa de vârstă de 18-55 de ani, pentru că marea majoritate a persoanelor voluntare înrolate în studii erau în această categorie de vârstă, unde datele de eficacitate erau cât se poate de relevante", a evidenţiat medicul Gheorghiţă.

El a adăugat că nu înseamnă că peste vârsta de 55 de ani acest vaccin nu este eficace, însă sunt aşteptate datele care sunt în curs de evaluare şi în momentul în care vor fi făcute modificări în rezumatul caracteristicilor produsului de către Agenţia Europeană a Medicamentului, şi România se va ralia la această recomandare.

"Nu avem datele,pentru care numărul de persoane din grupa de vârstă de peste 55 de ani nu a fost suficient de mare în studiile clinice, încât să putem trage concluzii de eficacitate, dar nu sunt semnale că la această grupă de vârstă ar fi mai puţin eficient faţă de persoanele cu vârsta de până la 55 de ani. Sunt convins că în următoarea lună, următoarele două luni, datele de eficacitate vor fi suficient de solide încât să se facă această recomandare şi la persoanele cu vârsta de peste 55 de ani", a punctat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Totodată, el a menţionat că se pot vaccina cu AstraZeneca şi persoanele cu boli autoimune.

"Se pot vaccina. Singura menţiune, care este valabilă şi pentru celelalte tipuri de vaccinuri, este legată de măsura în care o persoană cu imunitate slăbită, fie printr-o boală, fie printr-un tratament, dezvoltă un nivel suficient de crescut de anticorpi încât să fie protejată. Dar, din acest punct de vedere, combinând, dacă vreţi, măsurile de prevenţie clasice, cu purtarea măştii de protecţie, cu evitarea zonelor supraaglomerate, igiena, distanţarea fizică şi vaccinarea, noi scădem substanţial riscul de îmbolnăvire şi riscul de forme severe", a mai arătat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES / (A - editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...