Gheorghiţă: Luăm în considerare administrarea dozei 3 persoanelor predispuse la forme severe sau implicate în activităţi critice

Gheorghiţă: Luăm în considerare administrarea dozei 3 persoanelor predispuse la forme severe sau implicate în activităţi critice

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile iau în considerare administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor vulnerabile sau implicate în "activităţile critice" de gestionare a pandemiei.


"Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare - şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical", a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul militar a adăugat că, "ţinând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare".

Astfel, şeful CNCAV a subliniat că majoritatea studiilor arată în continuare menţinerea ridicată a eficienţei imunizării împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării şi a decesului.

"Ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele peste 65 de ani, pentru persoanele vulnerabile, cele cu afecţiuni cronice, incluzând în această categorie pe cei care sunt în centre sociale, în cămine şi pacienţii în stadiul de dializă", a arătat el.

Totodată, a adăugat că ulterior vor fi extinse aceste recomandări după ce vor fi primite date suplimentare de la Agenţia Europeană a Medicamentului, iar spre sfârşitul săptămânii va fi stabilită strategia pentru respectivul proces.

Şeful CNCAV a detaliat că în acest moment există 581 de centre de vaccinare active, cu 837 de fluxuri. "În perspectiva administrării dozei 3, vom reveni la programul de 12 ore pentru centrele de vaccinare active şi marea parte a centrelor care au avut activitate temporar suspendată îşi vor relua activitatea după ce demarăm această etapă", a explicat el.

Astfel, "strict pentru doza 3 - lăsând la o parte personalul care se vaccinează la locul de muncă, cum este cazul personalului medico-sanitar - dorim programarea prin Platforma Naţională de Vaccinare".

Gheorghiţă a adăugat că persoanele eligibile pentru doza 3 trebuie să îndeplinească criteriul de cel puţin şase luni de la finalizarea schemei iniţiale de vaccinare iar în prezent este vorba de aproximativ 1.100.000 de persoane care au schemă completă de vaccinare până la sfârşitul lunii martie. În acest context, este important să nu există un istoric de trecere prin boală.

"Din acest punct de vedere este important să evităm supraaglomerările în centrele de vaccinare şi să existe o modalitate ordonată de programare", a subliniat el.

Vaccinarea cu doza 3, a spus şeful CNCAV, "ar putea să fie chiar de săptămâna viitoare". "Ne uităm la ce s-a întâmplat şi la ce abordare au celelalte ţări europene - Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia (...) -, ne uităm la datele disponibile din Israel, din Statele Unite", a mai arătat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”