Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Timofti

Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Timofti

Naistul român Gheorghe Zamfir a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări, marţi, la reşedinţa prezidenţială din Chişinău, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

În decretul semnat de preşedintele Republicii Moldova se menţionează că Gheorghe Zamfir a fost decorat în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale naţionale şi activitate de creaţie prodigioasă.

Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, are peste 160 de albume înregistrate şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături de numeroase distincţii şi onoruri la nivel mondial.

A fost primit de trei ori la Vatican, devenind primul muzician care a cântat în timpul unei mese private a papei Ioan Paul al II-lea, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii Don Bosco din Roma.

De asemenea, Gheorghe Zamfir a înregistrat muzică pentru filmele "Marele blond cu o gheată neagră/ Le grand blond avec une chaussure noire", regizat de Ives Robert, "Picnic la Hanging Rock/ Picnic at Hanging Rock", "A fost odată în America/ Once upon a time in America" şi "Karate Kid", iar, în 2004, interpretarea sa a melodiei "Păstorul Singuratic" a fost folosită de regizorul Quentin Tarantino în filmul "Kill Bill". Alte lucrări muzicale ale sale adoptate de industria cinematografică sunt: în 1975, pentru filmul "Brâncuşi şi mănăstirile din Moldova", în anul 1978, pentru "Blestemul pământului şi blestemul iubirii", în regia lui Mircea Mureşan, după romanul "Ion", de Liviu Rebreanu, pentru care a obţinut premiul I pentru compoziţie, iar, în 1996, a înregistrat muzica filmului macedonean "Lacul".


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet