Gheorghe Vlădan, autorul Masacrului de la Coaforul Perla, vrea în libertate: „Am făcut asta datorită stării de abandon în care mă aflam”

Gheorghe Vlădan, autorul Masacrului de la Coaforul Perla, vrea în libertate: „Am făcut asta datorită stării de abandon în care mă aflam”

Gheorghe Vlădan, polițistul care a comis dublul asasinat la coaforul Perla din București în 2012 și care a fost inițial condamnat la închisoare pe viață, a cerut eliberarea după 12 ani de închisoare. El spune că a comis crimele „datorită stării de abandon” în care se afla la acel moment.

Gheorghe Vlădan, autorul masacrului de la Perla, vrea în libertate după 12 ani de detenție

Gheorghe Vladan, criminalul de la Perla cere eliberarea condiționată - Foto Arhiva

În atacul său armat, Vlădan a ucis două femei și a rănit alte șase persoane, trăgând un total de 11 gloanțe în doar 40 de secunde. Autorul masacrului de la coaforul Perla a invocat la proces starea de depresie severă și presiunea familială pentru a-și motiva gestul.

Atacul de la Perla a avut loc pe 5 martie 2012, în coaforul unde lucra soția sa, Felicia, cu care era în proces de divorț. Vlădan a tras primul foc de armă în soția sa, urmărind apoi să împuște toate persoanele prezente în salon. Printre victime s-au numărat atât angajate ale coaforului, cât și clienți.

Fostul agent de poliție, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a două persoane și rănirea altor șase în tragicul incident.

Gheorghe Vlădan, care avea un trecut de comportament violent și un diagnostic de depresie severă, nu a fost dezarmat de autorități în ciuda problemelor sale psihologice. În ziua atacului, poliția fusese avertizată de soția sa, care depusese o plângere în care își exprima teama că ar putea fi ucisă.

Cerere de eliberare anticipată

Condamnat pe viață pentru atacul armat din 2012, a cerut recent eliberarea anticipată. Conform vechiului Cod Penal, pedeapsa pe viață a fost înlocuită cu închisoare de 25 de ani după ce Vlădan a împlinit 60 de ani în iunie 2019. Ulterior, și această pedeapsă a fost redusă datorită recursului compensatoriu și muncii prestate în detenție, rămânând doar 12 ani și 6 luni de executat. În prezent, Vlădan solicită eliberarea condiționată, având în vedere reducerea pedepselor și comportamentul său exemplar în închisoare.

Gheorghe Vlădan cere să fie eliberat, după 12 ani, susținând că a comis crimele din cauza unei stări de abandon și a presiunii la care era supus în acea perioadă. Având în vedere gravitatea faptelor sale, decizia de a-i acorda sau nu eliberarea condiționată va fi luată de instanțele competente, relatează Libertatea.

În 2022, Gheorghe Vlădan, condamnat pentru dublul asasinat de la coaforul Perla, a contestat decizia comisiei din Penitenciarul Giurgiu care îi amâna eliberarea, invocând „natura și modul de săvârșire a faptei” și considerând că „nu prezintă garanția bunei conduite după liberare”.

La Judecătoria Giurgiu, acesta a declarat că, odată eliberat, va locui în București, va beneficia de pensie și va administra o afacere. Instanța i-a respins cererea, considerând că „perioada petrecută în penitenciar nu a fost suficientă pentru reintegrarea petentului în societate”. Autorul crimelor de la coaforul Perla a contestat hotărârea, dar Tribunalul Giurgiu i-a respins contestația ca nefondată.

În anul următor, mutat la Penitenciarul Jilava, Gheorghe Vlădan a solicitat eliberarea condiționată la Judecătoria Sectorului 4, dar cererea i-a fost din nou respinsă, iar el a făcut o nouă contestație.

În închisoare, el a studiat geografie, educație prin sport și educație civică. La Tribunalul Ilfov, în decembrie anul trecut, a declarat că regretă fapta comisă, invocând starea de abandon în care se afla la momentul respectiv și subliniind că nu va recidiva. A cerut eliberarea condiționată pentru a se întoarce alături de familie, potrivit sursei citate.

Am făcut asta datorită stării de abandon în care mă aflam la acel moment. Nu sunt o persoană care va recidiva, deoarece am conștientizat gravitatea faptelor mele şi solicit liberarea condiționată, pentru a reveni alături de familie”, explica el, în decembrie 2023.

Judecătorul nu a fost impresionat și a menținut decizia de a-l ține pe Gheorghe Vlădan în spatele gratiilor, menționând că acesta va putea cere din nou liberarea după 1 august 2024.

În motivarea deciziei, instanța a precizat că fostul polițist a finalizat mai multe programe de adaptare și educație, dar a întâmpinat dificultăți în menținerea unui comportament corespunzător, fiind sancționat disciplinar o dată pentru stabilirea de legături nepermise.

Dacă ar executa integral pedeapsa , Gheorghe Vlădan ar trebui să fie eliberat în noiembrie 2035, la vârsta de 76 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii