Gheorghe Sturdza Paltin a fost reținut în dosarul retrocedărilor/Comunicat DNA
Gheorghe Sturdza Paltin a primit joi ordonanță de reținere pentru 24 de ore din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov, după cinci ore de audieri.
El a fost scos din sediul instituției cu cătușe la mâini, urmând să fie dus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DNA susțin că, începând cu 24 iunie 2013, inculpații Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Dan Costin Bengescu și Andrei Hrebenciuc au constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), care urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.
"În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu suspecții Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Prețul tranzacției, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piață, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău", se spune într-un comunicat al DNA.
Gheorghe Paltin Sturdza, urmaș al lui Dimitrie Sturdza și fost proprietar a zeci de mii de hectare de pădure în Moldova, ar fi obținut ilegal, potrivit procurorilor, peste 40.000 de hectare de pădure.
În același dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, va fi prezentat joi la ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă. El este reținut de procurorii DNA Brașov pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani în dosarul de corupție privind retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier.
Comunicatul DNA
În dosarul penal mediatizat prin comunicatele nr. 1436, 1450 1454, 1474, 1492 și 1500 din 15, 16, 17, 22 și 23 octombrie 2014, referitoare la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 23.10.2014 ora 14:40 până la data de 24.10.2014 ora 14:40, a inculpatului STURDZA PALTIN GHEORGHE, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- trei infracțiuni de cumpărare de influență,
- instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
În cursul anului 2012, prin intermediul inculpatului Adam Ioan, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras și Uță Gabriel ca, printr-o analiză și interpretare părtinitoare a probelor, să denatureze starea de fapt și să pronunțe o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea sa, în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, creând astfel un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).
Imediat după ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, împreună cu Adam Ioan, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe a constituit și coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței, cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.
După ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reuși punerea în aplicare a acesteia, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan le-au promis lui Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.
Inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pe 30 zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.