Gheorghe Piperea: În momentul de față lucrăm la o nouă organigramă a RADET
În momentul de față se lucrează la o nouă organigramă a RADET, dar nu se pune problema unor disponibilizări, a anunțat, miercuri, reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, în cadrul unei conferințe de presă susținute cu prilejul prezentării raportului la 20 de zile de la intrarea în insolvență a regiei.
"Lucrăm inclusiv la o nouă organigramă a societății, care să dea coerență fluxului decizional al regiei și de asemenea lucrăm la modalități de a eficientiza încasările de facturi de la asociațiile de locatari. Ca un efect imediat al deschiderii procedurii insolvenței, toate popririle care erau efectuate de creditori, în principal ELCEN, pe creanțele de recuperat de la asociațiile de locatari sunt ridicate. (...) De asemenea sunt ridicate popririle de pe conturile bancare, ceea ce înseamnă că în momentul de față aceste conturi sunt operate de administrația regiei", a precizat el.
Piperea a adăugat că în termen de 40 până la 70 de zile de la deschiderea procedurii insolvenței urmează să fie realizat un nou raport, în cadrul căruia vor fi prezentate cauzele insolvenței, eventualele persoane vinovate de situația apărută, dar și modalitățile preconizate de administratorul judiciar pentru ca reorganizarea să fie confirmată de judecătorul sindic și pusă în aplicare.
El a apreciat că cea mai pregnantă dintre cauzele insolvenței constă în reglementări prost concepute, atât din punct de vedere al legislației, cât și al unor hotărâri de guvern și ordine ale autorităților în domeniu. Piperea a adăugat că aceste acte normative au avut un caracter "prolix, greu de înțeles", dar au dus și la o "proastă concepție a fluxului de numerar și agent termic".
"Cauzele obișnuite sunt cele pe care le știți și de la Oltchim: management iresponsabil, care va fi tras la răspundere la momentul prevăzut de lege, conjuncturi economice nefavorabile, situație delicată din punctul de vedere al subvențiilor de la Primărie care nu veneau întotdeauna la timp (...), plus caracterul foarte ostil al creditorului principal al regiei, mă refer la ELCEN, care a declanșat un adevărat complex de executări silite împotriva regiei, deși avea acel cont escrow", a spus el.
Primarul general, Gabriela Firea, a atras atenția asupra faptului că în condițiile în care conturile nu mai sunt poprite, în baza unui program de investiții, "se vor realiza reparațiile și investițiile necesare" regiei.
Administratorul special al RADET, Sorin Chiriță, a precizat că din cauza conturilor poprite, în anul 2016, din planul de 28 de lucrări propuse a fi executate cu terți, nu a fost realizată nicio lucrare. De asemenea, din planul lucrări propuse a fi executate de către regie, s-a realizat doar 50%.
"Regia nu a putut asigura fluxul de numerar pentru materiale, astfel că nu s-au putut realiza probe suficiente, dar am făcut probe sub presiune, pe rețeaua primară, cu resurse proprii. Am făcut investiții fără implicații financiare majore, am verificat sistemul de termoficare în luna august și pot să vă spun că în prezent se asigură alimentarea cu agent termic la nivelul întregului București. (...) Declararea stării de insolvență a avut ca prim efect faptul că am deblocat relația cu furnizorii, iar acum deja ne-am alimentat cu materialele necesare și avem posibilitatea să facem intervenții rapide în caz de avarii", a spus el.
Chiriță și-a exprimat convingerea că pe durata iernii nu vor exista avarii majore și că în condiții de iarnă normală va fi asigurată furnizarea agentului termic. El a menționat că în acest moment mai există 83 de asociații de locatari care au solicitat să nu primească, deocamdată, agent termic.
AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)