Gheorghe Hagi: Trebuie să avem o idee foarte clară, să devenim cei mai buni

Gheorghe Hagi: Trebuie să avem o idee foarte clară, să devenim cei mai buni

Gheorghe Hagi, o legendă a fotbalului românesc, a apreciat cu prilejul unui simpozion privind ''Viitorul sportului românesc'', că mișcarea sportivă din România se află într-o situație dificilă și că este nevoie de o strategie care să ne readucă la performanțele de dinainte, inclusiv în fotbal unde putem produce jucători peste valoarea ''Generației de aur'' care ne-a adus atâtea bucurii.

La discuțiile despre starea sportului românesc și măsurile ce se impun pentru redresarea lui, organizată de Finmedia, la Stejarii Country Club, au participat factori de decizie guvernamentali, precum Marius Dunca, ministrul tineretului și sportului, Liviu Pop, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Senatului României, Mihai Covaliu, președinte COSR, Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Octavian Bellu, Ion Țiriac și Gheorghe Hagi.

Fostul internațional român este unul dintre exemplele care trebuie urmate în sportul românesc, după ce în doar 8 ani a reușit să ducă un club nou înființat, FC Viitorul, la titlul național cu un buget limitat, comparativ cu marile cluburi.

''Succesul înseamnă performanțe. Succesul înseamnă a crea o strategie foarte clară. Și eu cred că trebuie să începem cu acest lucru: ce strategie are România de acum încolo. Eu tot ce fac în viață este cu gândul de a deveni cel mai bun. Această strategie trebuie să se cheme a încerca să devii cel mai bun. Așa cum am fost. România are istorie, nu are prezent și poate avea viitor. Restul înseamnă să construiești o strategie de succes, bazată pe educație, formare de centre de copii și juniori. Sportivii sunt oameni importanți care fac România să fie mândră. Cei care câștigăm în situația de față reprezentăm destul de slab la nivel de imagine România pe plan mondial. Trebuie să întrebăm, să analizăm și să scoatem ce este benefic pentru a progresa, a face performanță. Fiecare pe disciplina lui, dar pe toți ne unește un singur cuvânt — performanță — și de aceea trebuie să încercăm să devenim cei mai buni. Așa cum pe noi ne-au format alții și noi avem obligația să-i formăm pe viitorii campioni ai României, care ne vor reprezenta. Nu o să fie ușor, am ajuns destul de jos, trebuie să avem mulți neuroni, să muncim mult, dar se poate. Totul se construiește în timp, cu tineri și cu talent. Au trecut 20 și ceva de ani și eu trăiesc cu un singur gând, să construim o nouă generație, cel puțin la fotbal, care să fie mai bună decât a noastră, Și o zic foarte responsabil, putem face o generație care să ne depășească, altfel nu ai motivație. Spun cu tărie: există foarte mult talent, rămâne să ne organizăm, să creăm această strategie foarte clară, bazată pe un concept tehnic, făcut din filosofie, sisteme, jucători, metodică, profesori. Numai împreună se poate face, dar cu ideea foarte clară, să încercăm să devenim cei mai buni'', a declarat Hagi cu prilejul mesei rotunde despre sportul românesc.

În toamna anului trecut, Cristian Gațu și un grup de foști 60 campioni mondiali și olimpici, au transmis președinției și guvernului Dacian Cioloș un document în care se vorbea despre necesitatea lansării unui program național de implicare a tineretului în sportul de masă și de performanță.

În acest proiect, integrat în programul de guvernare, se pune accentul în primul rând pe obligativitatea orelor de educație fizică și creșterea numărului acestora de la clasa primară până la studiile universitare, prioritizarea federațiilor sportive în funcție de tradiție, audiență și performanțe, astfel ca 10-15 dintre ele să primească finanțare maximă, investiții în infrastructură, modificarea codului fiscal, reconversia sportivilor retrași din activitate etc.

''Sperăm că azi am realizat un declic, prin faptul că au fost totuși niște reprezentanți importanți ai Guvernului și Parlamentului. Mai avem 3 ani și jumătate până la următoarea olimpiadă, care din punctul meu de vedere este ratată. Să sperăm că vor apare niște talente surpriză, că noi întotdeauna am avut elemente surpriză, și că ne vom menține, nu pe 47 ci chiar mai jos. Dar problema este de viitor''.

AGERPRES/(autor: Teodor Ciobanu, editor: Adrian Drăguț, editor online: Ada Vîlceanu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”