Ghena: Nu numai că mi-ar fi plăcut, dar era normal să auzim că sunt însușite propunerile CSM

Ghena: Nu numai că mi-ar fi plăcut, dar era normal să auzim că sunt însușite propunerile CSM

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat vineri, referitor la dezbaterile din Comisia parlamentară specială privind legile Justiției, că i-ar fi plăcut să audă că sunt însușite propunerile CSM, care reprezintă esența opiniilor judecătorilor și procurorilor, și că în schimb a văzut afirmații potrivit cărora sunt luate în considerare cele ale unei asociații a magistraților.

"De mai multe ori, într-o formă de percepție publică exprimată sau relevată prin mijloacele media, am văzut afirmații de genul 'ne-am însușit toate propunerile unei asociații a magistraților'. Mi-ar fi plăcut și nu numai că mi-ar fi plăcut, dar era normal să auzim, noi toți din sistemul judiciar, că sunt însușite propunerile CSM, care reprezintă esența, chintesența propunerilor colegilor noștri — judecători și procurori—, exprimate prin consultarea acestora la nivel de adunări generale", a răspuns Ghena la o întrebare legată de faptul că parlamentarii susțin că țin cont de opinia CSM la dezbatere.

Șefa CSM a subliniat că membrii acelei asociații, "indiferent câți sunt — mulți sau puțini", nu se pot disocia de sistemul judiciar, nu pot exprima alte opinii sau opinii disonante cu cele exprimate în majoritate, într-un mod consistent de colegii judecători și procurori.

Ea a spus că nu comentează atitudinea majorității parlamentare și nici modul în care se desfășoară dezbaterile, punctând doar că CSM și-a desemnat reprezentanți care exprimă punctul de vedere al Consiliului, conturat în urma consultării întregului sistem judiciar prin adunările generale care i-au inclus și pe magistrații asociațiilor profesionale ai căror reprezentanți sunt văzuți în dezbateri.

"Noi ne menținem la standardul de exigență în forța argumentelor pe care le exprimă reprezentanții noștri, la standardul de respect, de implicare și de reprezentare a sistemului judiciar. Sistemul judiciar reprezintă toți colegii judecători și toți colegii procurori din cadrul sistemului", a adăugat Ghena.

Ea a admis că independența magistratului nu este un privilegiu.

"E adevărat că independența magistratului este așa cum o înțelegem noi ca sistem judiciar și fiecare magistrat în parte. Fiți siguri — înțelegem că suntem independenți, simțim acest lucru. Cel care nu simte sau care afirmă că nu simte că este independent la un anumit moment nu este magistrat", a spus președintele CSM.

Întrebată dacă sunt oamenii îndreptățiți să fie îngrijorați că este afectată independența justiției prin modificări, șefa CSM a afirmat: "Nu am să vă fac o declarație cu caracter diplomatic și nici la nivel de bună percepție publică. Am să vă spun doar că eu însămi cred în independența magistratului, cred în colegii mei magistrați, cred în acest sistem judiciar, cred în onestitate, în puterea de implicare și în corectitudinea colegilor mei. Categoric, ei sunt foarte siguri de faptul că de fiecare dintre ei depinde cât și cum rămâne independent".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…