Ghena: Am judecat multe cauze de corupție, chiar și cu soluții de achitare, dar niciodată nu am judecat cauze prefabricate

Ghena: Am judecat multe cauze de corupție, chiar și cu soluții de achitare, dar niciodată nu am judecat cauze prefabricate

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, joi, că a judecat multe dosare de corupție și multe s-au finalizat chiar și cu soluții de achitare, dar niciodată nu a judecat "cauze prefabricate, fabricate".

"Ca judecător, ca reprezentant al sistemului judiciar, ca reprezentant al magistraților judecători, eu însămi, în această calitate de judecător, și deopotrivă colegii mei am judecat multe cauze de corupție și sunt multe cauze de corupție atunci când ele s-au finalizat chiar și cu soluții de achitare, dar niciodată nu am judecat cauze prefabricate, fabricate, pentru că, nu-i așa, care ar mai fi menirea noastră de magistrați și de oameni chemați să aplice, să respecte legea", a afirmat Ghena, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Șefa CSM a spus că, fără a minimiza importanța informării cu aspectele cu caracter public din anchetele penale aflate în desfășurare, consideră, însă, că acestea trebuie atent dozate.

Ea a explicat că este nevoie de acest lucru nu numai pentru asigurarea securității actului juridic și respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cercetate, ci și pentru a elimina potențialele surse de presiune asupra muncii procurorilor și judecătorilor care, odată manifestate public, sunt resimțite sau se constituie în atacuri la independența și/sau reputația acestora.

"Desigur că munca procurorilor anticorupție, ca, de altfel, a tuturor magistraților, judecători sau procurori, nu este deloc comodă sau lipsită de expunere din această perspectivă. Astfel că forul CSM, consecvent în exercitarea rolului său constituțional, a intervenit și va interveni prompt în toate situațiile cu potențial de afectare a independenței justiției și magistraților. Oricare ar fi așteptările publicului, ale unor instituții sau ale celorlalte puteri ale statului, este esențial a fi acceptat faptul că Justiția se înfăptuiește prin instanțele judecătorești, iar o completă și corectă informare a publicului în legătură cu faptele și prejudiciile cauzate de persoanele trimise în judecată își poate avea originea doar în textul hotărârii judecătorești definitive pronunțate de instanță", a precizat judecătoarea.

Ghena a menționat că membrii CSM sunt conștienți de rolul lor important în sprijinirea politicilor anticorupție.

"Apreciez că sistemul disciplinar judiciar, cooperarea în domeniul integrității cu organizațiile și instituțiile reprezentative ale profesiilor juridice și conexe, asigurarea condițiilor necesare pentru soluționarea într-un termen rezonabil a dosarelor de mare corupție și, nu în ultimul rând, o pregătire profesională inițială și continuă specializată în acest domeniu sunt direcțiile prioritare, dar și posibilitățile de contribuție concretă a Consiliului în cadrul cooperării în lupta împotriva corupției. Acestea sunt de altfel și concluziile implicit regăsite în aprecierile conținute în ultimul raport al Comisiei Europene în cadrul MCV, fiind evidențiate bilanțuri pozitive ale instituțiilor implicate în cercetarea și urmărirea cazurilor de corupție la nivel înalt și în pronunțarea de hotărâri judecătorești definitive de condamnare", a subliniat ea.

Șefa CSM a adăugat că este important să se rețină că, în același timp, Comisia Europeană a remarcat, în ultimul raport, faptul că persistă, totuși, provocările legate de punerea în aplicare a unor politici eficiente de prevenție, în paralel cu continuarea activităților de combatere a corupției la toate nivelurile.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”