Statele Unite au limitat marți drastic participarea Ungariei la programul său de scutire de vize Visa Waiver din cauza preocupărilor legate de securitate în ceea ce privește noile pașapoarte emise între 2011 și 2020, transmite Politico . E vorba despre vizele emise cetățenilor din România, Slovacia și Ucraina, care au început să primească cetățenie a statului ungar.
În cadrul programului american de scutire de vize, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de un așa-numit Sistem electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA).
Însă, începând de marți, valabilitatea ESTA pentru deținătorii de pașapoarte ungare va fi redusă de la doi ani la un an, iar ESTA va fi valabil doar pentru o singură utilizare, potrivit Politico.
Măsura fără precedent, ca răspuns la preocupările legate de securitate, afectează doar Ungaria dintre cele 40 de țări care participă la programul american.
După ce a ajuns la putere în 2010, guvernul premierului ungar Viktor Orbán a pus în aplicare o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate – inclusiv în România, Slovacia și Ucraina. Criticii interni spun că mișcarea controversată a lui Orbán a fost concepută pentru a-i spori perspectivele electorale.
David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a declarat pentru POLITICO într-un interviu acordat înainte de anunț că „există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.
„Aceasta este o zi cu adevărat nefericită”, a spus Pressman. „Acesta nu este rezultatul pe care Statele Unite l-au căutat sau îl caută”.
Măsura Washingtonului vine într-un moment în care relația Ungariei cu partenerii occidentali s-a deteriorat masiv. Spre exemplu, aliații NATO ai Budapestei sunt profund frustrați de faptul că parlamentul Ungariei nu a ratificat încă cererea Suediei de a adera la alianță.
În plus, Ungaria e văzută drept calul troian al Rusiei în UE și NATO.
Ambasadorul Pressman a subliniat modul în care experții americani au identificat anterior modalități prin care ar putea fi abordate preocupările legate de securitate.
În 2017, SUA au făcut ca statutul Ungariei în cadrul programului de scutire de vize să devină provizoriu, în timp ce preocupările legate de securitate au stat, de asemenea, la baza deciziei de a-i face neeligibili pe maghiarii născuți în afara țării începând cu 2020.
Acum, însă, toți deținătorii de pașapoarte ungare vor fi afectați.
„Este vorba despre o alegere”, a declarat ambasadorul. „Până acum, guvernul ungar a ales să nu abordeze această preocupare de securitate, ceea ce a determinat Statele Unite să răspundă”.