Germania/refugiați: CDU vrea ca Tunisia, Maroc și Algeria să fie considerate 'țări de origine sigure'
Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea cancelarului german Angela Merkel, a anunțat luni că dorește ca Tunisia, Maroc și Algeria să fie incluse în categoria 'țări de origine sigure', pentru a permite procesarea accelerată a cererilor de azil și a facilita expulzările, informează AFP și Reuters.
'Noi ne așteptăm ca Partidul Social-Democrat (SPD, membru al coaliției guvernamentale de la Berlin) să sprijine decizia pe care am luat-o de a face ca Maroc, Algeria și Tunisia să fie declarate țări de origine sigure. Este crucial ca acest lucru să fie pus în practică rapid', a declarat secretarul general al CDU, Peter Tauber.
Includerea în categoria 'țări de origine sigure' reduce drastic numărul cazurilor în care cererea de azil a unui cetățean dintr-un astfel de stat poate fi acceptată. Berlinul speră că astfel va fi limitat masiv numărul migranților veniți dinspre Africa de Nord, care a crescut considerabil în ultimele luni.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german a anunțat, luni dimineață, că Berlinul dorește să discute cu alte state membre ale Uniunii Europene oportunitatea desemnării Marocului și Algeriei drept 'țări de origine sigure'.
În toamna anului trecut, autoritățile germane au inclus Albania, Muntenegru și Kosovo în categoria 'țări de origine sigure', în contextul în care zeci de mii de solicitanți de azil veneau din statele respective. Numărul acestor solicitanți de azil a scăzut după aceea, în special în urma campaniilor mediatice desfășurate în aceste țări pentru a explica că șansele de a obține un permis de ședere în Germania sunt minime.
În ultimele săptămâni, politicienii germani și-au multiplicat apelurile pentru a accelera expulzarea cetățenilor țărilor din Maghreb, mai ales după ce o mare parte din agresiunile înregistrate în noaptea de Anul Nou la Koln și în alte orașe germane s-au dovedit a fi comise de către imigranți algerieni și marocani.
Aceste evenimente au coincis cu o creștere masivă a cererilor de azil în Germania depuse de cetățeni marocani și algerieni. Astfel, dacă în iunie au depus astfel de solicitări 847 de algerieni și 368 de marocani, numai în luna decembrie s-au înregistrat cereri de azil de la 2.296 de algerieni și 2.896 de marocani.
În paralel, Germania le-a cerut țărilor din Maghreb să renunțe la obstrucționarea readmisiei cetățenilor lor pe care autoritățile de la Berlin intenționează să-i expulzeze.
AGERPRES