Germania vrea să legalizeze canabisul
Guvernul german a deschis miercuri calea pentru legalizarea canabisului, deşi este încă neclar dacă proiectul va fi acceptat la nivel european, relatează agențiile de presă străine.
Foto Adevărul
Dacă acest lucru chiar se va întâmpla, rămâne de văzut, în condiţiile în care normele europene privind canabisul ar putea sta în calea legalizării sale în Germania.
Cadrul juridic internaţional oferă “opţiuni limitate pentru implementarea proiectului coaliţiei”, conform documentaţiei aprobate de către cabinet.
În acordul lor de coaliţie, Partidul Social Democrat (SPD) al premierului Scholz, Verzii şi Partidul Liber Democrat (FDP) au fost de acord cu introducerea “distribuirii controlate de canabis în magazine autorizate adulţilor în vederea consumului”.
Europenii se dau în vânt după canabis
Drogul cel mai des consumat de către europeni este canabisul, conform Raportului european privind drogurile 2019, realizat de către Centrul European de Monitorizare pentru Droguri şi Adicţii, care analizează date din 2017-2019.
Concret, se estimează că 91,2 milioane de europeni (15-64 de ani), adică 27,4 %, au încercat canabisul la un moment dat în viaţă.
Numărul tinerilor consumatori a crescut ,astfel că în anul curent, peste 17,5 milioane de tineri (15-34 ani) fumează canabis, 2,6 milioane de tineri consumă cocaină iar 2,1 milioane consumă ecstasy. Cei mai mulţi consumatori tineri sunt în Ungaria (3,5%) şi Franţa (21,8 %). În rândul tinerilor care au consumat canabis în ultimul an, raportul dintre bărbaţi şi femei este de doi la unu.
Franţa deschide topul celor mai mulţi consumatori tineri de canabis, cu vârste între 15-34 de ani: 21,8%. Italia ocupă poziţia a doua, cu 20,9% consumatori tineri. România este printre ultimele ţări, cu doar 5,8%.
Apoi, cei mai mari consumatori de cocaină sunt britanicii, 4,7%, urmaţi de olandezi şi danezi. România înregistrează doar 0,2%. Referitor la cocaină, datele arată că piaţa europeană a cocainei continuă să crească.
„Datele actuale privind cocaina arată că atât numărul capturilor, cât şi cantitatea capturată înregistrează un maxim istoric. Cocaina pătrunde în Europa pe numeroase rute şi prin numeroase mijloace, însă iese în evidenţă creşterea traficului de cantităţi mari, prin porturile mari, în containere”, se arată în raport, care specifică totodată că şi producţia de droguri sintetice este în creştere, iar în ultimii ani s-au dezvoltat noi forme de canabis, precum produsele comestibile, lichidele pentru ţigări electronice şi concentratele.
Sursa: adevarul.ro