Germania va preda Israelului arhivele lui Max Brod, confident al scriitorului Franz Kafka

Germania va preda Israelului arhivele lui Max Brod, confident al scriitorului Franz Kafka

Poliţia germană va preda marţi Israelului câteva mii de documente care i-au aparţinut lui Max Brod, confidentul şi executorul testamentar al scriitorului Franz Kafka, marcând astfel epilogul unuia dintre episoadele ce au compus o veritabilă saga internaţională în jurul acestor arhive, informează AFP.

Max Brod, decedat în 1968, a contribuit la făurirea celebrităţii postume a scriitorului ceh de limbă germană, publicând unele dintre operele sale de referinţă.

Chiar şi în zilele noastre există un interes deosebit pentru aceste arhive, întrucât o mare parte din opera lui Kafka nu a fost publicată în timpul vieţii sale şi orice document necunoscut din acea colecţie ar putea reprezenta un text inedit al celebrului scriitor sau ar putea furniza informaţii preţioase despre viaţa lui.

În 2013, doi israelieni au contactat Arhivele literare germane din Marbach şi potenţiali cumpărători particulari declarând că se aflau în posesia unor documente inedite care i-au aparţinut lui Max Brod, el însuşi scriitor şi jurnalist.


Sursa foto: Literaturmuseen Marbach / Facebook


Suspicioase, autorităţile germane "au înţeles repede că era vorba despre documente ce aparţineau arhivelor private ale lui Max Brod şi care fuseseră furate din reşedinţa din Tel Aviv a secretarei sale", potrivit ambasadei israeliene.

Trei valize, conţinând aproximativ 5.000 de pagini de documente personale, au ajuns atunci la sediul Poliţiei federale germane (BKA). Mai mulţi experţi literari au fost chemaţi în ajutorul autorităţilor germane pentru a alcătui un inventar.

"Se poate spune că este un fel de 'Who's Who' al mediului cultural european din timpul primilor 40 de ani ai secolului trecut", a declarat Stefan Litt, comisar al Arhivelor israeliene.

În mijlocul pisicilor

Printre cele 5.000 de pagini ce vor fi predate marţi, în jurul orei 16:00 GMT, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Ambasada Israelului din Berlin, a fost găsit un singur document semnat de Kafka - o carte poştală expediată în 1910. Însă celelalte manuscrise, care conţin fragmente inedite din jurnalul lui Max Brod şi corespondenţa cu soţia lui, ar putea furniza mai multe informaţii despre viaţa lui Franz Kafka.


Sursa foto: Literaturmuseen Marbach / Facebook


Documentele vor fi apoi transportate la Biblioteca Naţională a Israelului, care se luptă în instanţă de peste 10 ani pentru a recupera integral arhiva lui Max Brod. Iniţiativa instituţiei israeliene a fost validată şi printr-o decizie a Tribunalului din Wiesbaden, pronunţată în ianuarie 2019.

Într-un caz distinct şi care vizează de mai bine de 10 ani Israelul şi Elveţia, manuscrise şi desene de Kafka urmează să fie extrase din seifurile băncii UBS în urma unei decizii a Tribunalului din Zurich, pronunţată în aprilie.

Franz Kafka, decedat în 1924, i-a cerut bunului său prieten Max Brod să îi ardă manuscrisele, însă Brod le-a păstrat şi le-a luat cu el la Tel Aviv atunci când a fugit din calea nazismului.

La moartea lui din 1968, Max Brod a lăsat moştenire toate acele documente, inclusiv anumite texte rare, secretarei sale, Esther Hoffe.

Însă Esther Hoffe nu a respectat dorinţa lui Max Brod şi, în loc să predea acele arhive - estimate la mai multe milioane de dolari - unei instituţii culturale, le-a lăsat la rândul ei moştenire, conform testamentului ei din 2007, celor două fiice ale sale.

Colecţia Brod a devenit atunci miza mai multor litigii, ce au ajuns până la Curtea Supremă din Israel.

Apogeul bătăliei judiciare dintre Israel, Germania şi familia Hoffe a fost atins atunci când manuscrisul original al "Procesului" a fost vândut de fosta secretară cu 2 milioane de dolari Arhivelor din Marbach. Documentul a fost în cele din urmă recuperat de Biblioteca Naţională a Israelului.

Potrivit presei israeliene, Esther Hoffe, care a afirmat cu puţin timp înaintea morţii sale că fusese victima unui jaf, păstra acele documente în condiţii necorespunzătoare, printre cele 10 pisici ale sale, în apartamentul ei din Tel Aviv. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”