Germania: Un acord de coaliție ar putea surveni abia anul viitor (lider CSU)
Germania ar putea fi nevoită să aștepte până la anul pentru a avea un nou guvern, întrucât cele trei formațiuni care încearcă să formeze o coaliție se situează pe poziții foarte îndepărtate, iar acordul de coaliție va trebui să fie în consecință unul detaliat, a declarat pentru Reuters un important aliat al cancelarei Angela Merkel.
"Cum punctele care ne separă sunt mai numeroase decât cele pe care le avem în comun, posibilitatea de a ajunge anul acesta la un acord de coaliție ar putea fi pusă sub semnul întrebării", a afirmat Alexander Dobrindt, lider parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel. "Este posibil să nu reușim să finalizăm negocierile în decembrie și ca negocierile finale, dacă vor exista, să aibă loc abia la anul", a adăugat acesta.
Luni, Angela Merkel a anunțat că negocierile în vederea formării unei majorități și a unui guvern vor începe la 18 octombrie, dar discuțiile se anunță complicate deoarece îi vor aduce la aceeași masă pe conservatori, liberali și ecologiști, pentru crearea a ceea ce ar putea fi prima coaliție națională formată din trei partide — CDU/CSU, FDP (Partidul Liber Democrat) și Verzi, sau așa-zisa coaliție "Jamaica", după culorile celor trei partide, similare steagului jamaican negru-galben-verde.
Angela Merkel a făcut acest anunț după ce a prezentat compromisul adoptat duminică seară cu aliații său bavarezi din CSU privind o politică de primire a solicitanților de azil mai restrictivă. Merkel este tot mai criticată de aripa de dreapta a familiei politice conservatoare CDU/CSU pentru victoria sa dezamăgitoare la alegerile legislative din septembrie și pentru avansul istoric al extremei drepte. În opinia detractorilor cancelarului, generozitatea mult prea mare a Germaniei, care a primit peste un milion de imigranți în 2015-2017, este cauza acestui rezultat amestecat.
Legislația din Germania nu prevede nicio dată limită pentru formarea unei majorități guvernamentale, iar până la formarea unui noi guvern va rămâne în funcție actualul cabinet condus de Angela Merkel.
În Germania a mai existat o "coaliție Jamaica", dar doar în landul Saarland și pentru scurt timp, din octombrie 2009 până în ianuarie 2012, și o coaliție similară a luat naștere în Schleswig-Holstein după alegerile din acest land nordic din mai a.c. La nivel național, între cele trei formațiuni există profunde diferențe de vederi în probleme începând de la migrație până la reforma Uniunii Europene, fiscalitate și mediu.
În această situație, "pentru un posibil acord de coaliție 'Jamaica' va fi nevoie de un nivel semnificativ mai ridicat de detalii decât la cel privind marea coaliție (dintre conservatori și social-democrați), pentru că diferențele dintre partide sunt mari și acordurile trebuie să meargă mai în profunzime", a explicat Dobrindt.
Între altele, FDP și Verzii susțin că acordul de compromis dintre CDU și CSU de a limita la 200.000 numărul de migranți acceptat anual de Germania din motive umanitare nu poate fi transpus pur și simplu în viitorul acord de coaliție. Dobrindt, a cărui formațiune se teme să nu-și piardă avantajul la alegerile din Bavaria din 2018, consideră însă că viitorul acord de coaliție va trebui să reflecte acest compromis.
"Reglementările pe care le-am consemnat în documentul nostru comun — Reguli cu privire la migrație — sunt, firește, o parte esențială a negocierilor și trebuie să se regăsească și într-un acord de coaliție", a declarat el.
Intransigența CSU, a Verzilor și FDP în problema migranților indică dificultatea acestor tratative, care riscă să întunece peisajul politic al Germaniei, o sursă de stabilitate în Europa în timpul celor 12 ani de când este cancelar Angela Merkel.
"Vrem ca Europa să se concentreze în mai mare măsură pe sarcinile importante și mai puțin pe cele minore. Aceasta înseamnă că trebuie să discutăm despre preluarea înapoi a unor responsabilități de la Bruxelles de către Germania, iar detaliile legate de aceste demersuri vor fi fără îndoială dificile", a adăugat responsabilul CSU.
AGERPRES