Germania transmite Poloniei fişierele informatizate ale partidului nazist
Arhivele federale germane Bundesarchiv vor transmite Poloniei fişierele (transferate pe suport informatic) celor circa 12,5 milioane de membri ai partidului nazist NSDAP, în cadrul acordului semnat la sfârşitul lunii ianuarie cu institutul Pilecki, a anunţat marţi acest institut de cercetare polonez, informează AFP.
''Este vorba despre 25 de milioane de pagini cu fişiere personale ale ansamblului membrilor partidului nazist'', a declarat Wojciech Kozlowski, preşedintele institutului creat în anul 2016 de guvernul conservator de la Varşovia pentru a studia regimurile totalitare nazist şi comunist.
''Aceste documente sunt esenţiale pentru a afla cine forma administraţia Poloniei ocupate de al Treilea Reich din 1939 până în 1945, care era profilul sociologic, cultural, intelectual al ocupanţilor sau din ce regiuni ale Germaniei veneau ei'', a explicat Kozlowski.
''Nu va mai fi nevoie ca istoricii polonezi să se deplaseze în Germania pentru a efectua cercetări despre al Doilea Război Mondial'', a adăugat el, anunţând totodată că institutul va prezenta pe 7 martie o primă parte a arhivelor.
De asemenea, institutul Pilecki doreşte să transfere pe suport informatic arhivele germane care prezintă în mod special interes pentru istoricii polonezi şi pentru care Bundesarchiv încă nu a reuşit să efectueze această operaţiune. Sunt sute de kilometri de documente şi este fără îndoială cea mai mare operaţiune de acest tip desfăşurată în afara Poloniei, iar în acest scop o filială a institutului polonez va fi deschisă la Berlin, mai spune Kozlowski.
Memoria celui de-al Doilea Război Mondial este un subiect ce preocupă în mod deosebit guvernul conservator polonez, diferitele interpretări ale trecutului fiind adesea o sursă de conflicte diplomatice cu Germania sau Israel.
Institutul Pilecki, care a luat numele eroului rezistenţei poloneze, Witold Pilecki, şi-a fixat ca obiectiv regruparea pe suport informatic a arhivelor din al Doilea Război Mondial păstrate în diferite ţări, în special la Arhivele Naţionale britanice sau la Institutul Hoover din SUA.
Witold Pilecki a fost un ofiţer polonez care a intrat voluntar în lagărul nazist Auschwitz-Birkenau pentru a face cunoscută lumii întregi o mărturie despre Holocaust şi să organizeze acolo rezistenţa. A reuşit să fugă după trei ani de stat în lagăr, dar după război a fost arestat de regimul comunist, acuzat de spionaj şi condamnat la moarte. Corpul său nu a fost niciodată găsit. AGERPRES