Germania taie ajutoarele sociale imigranților care au refuzat să ajute la curățenie, după inundații
România ar putea învăța din practicile nemților. Beneficiile a 15 imigranți din Saxonia-Anhalt, Germania , au fost reduse la jumătate pentru că au refuzat să ajute la curățarea zonelor devastate de inundațiile de la sfârșitul anului trecut.
Inundații în Germania. FOTO Getty Images
Autoritățile locale le-au oferit posibilitatea de a participa la acțiuni de colectare a deșeurilor și construcție a digurilor pentru un salariu simbolic, însă aceștia nu s-au prezentat la muncă.
Muncă în folosul comunității în schimbul ajutorului social
După inundațiile severe care au forțat evacuarea a sute de rezidenți în estul Germaniei, 64 de solicitanți de azil au primit scrisori din partea autorităților locale solicitându-le ajutorul în curățenie și construirea digurilor. Oferta a fost de 80 de cenți (aproximativ 70 de bani) pe oră.
Din cei 64 de migranți contactați, originari din Siria, Afganistan, Niger, Mali și Albania, doar 39 au fost de acord să participe la acțiunile de curățenie. Ceilalți 15, care nu au prezentat nicio scuză pentru absență, se confruntă acum cu o reducere a ajutorului social la jumătate, pentru o perioadă de trei luni. Aceasta înseamnă o scădere a venitului lunar de la 464 euro, la 232 euro.
Reducerea ajutorului social are ca scop descurajarea refuzului nejustificat de a contribui la eforturile comunității. Aceste beneficii sunt destinate acoperirii cheltuielilor esențiale, precum mâncarea, cazarea, igiena personală și îmbrăcămintea.
Consilierul districtual Andre Schroeder, membru al partidului Uniunea Creștin-Democrată, a justificat decizia spunând: "Oricine caută protecție în Germania din alte țări poate fi obligat să facă o muncă în folosul binelui comun".
Conform Legii Germane a Beneficiilor pentru Solicitanții de Azil, refuzul nejustificat al serviciului comunitar duce la limitarea dreptului la ajutor social.
Această situație reflectă dificultățile Germaniei în gestionarea fluxului migratoriu și asistarea solicitanților de azil, în contextul sentimentului anti-migrație din ce în ce mai prezent în rândul alegătorilor. Această tendință contrastează net cu politica de granițe deschise a fostului cancelar Angela Merkel, care a permis intrarea a peste un milion de refugiați în Germania în 2015.
Decizia din Saxonia-Anhalt vine la o săptămână după ce ministrul federal al Justiției, Marco Buschmann, s-a declarat favorabil reducerii ajutorului social pentru solicitanții de azil care intră în Germania printr-o altă țară europeană.
Sursa: adevarul.ro