Germania: Sprijinul pentru partidul lui Merkel a scăzut după agresiunile sexuale de la Köln
Sprijinul pentru conservatorii cancelarului german Angela Merkel a scăzut cu două procente într-unul din primele sondaje de opinie publicate după agresiunile sexuale în masă asupra femeilor, pentru care au fost făcuți responsabili migranți, la Köln în noaptea de Anul Nou, relatează Reuters.
Sondajul televiziunii publice ARD arată de asemenea o majoritate restrânsă de germani sceptici în legătură cu gestionarea de către țară a influxului imens de migranți.
Aproximativ 1,1 milioane de migranți au intrat în Germania anul trecut, mult mai mulți decât în orice altă țară europeană. Merkel a rezistat presiunii de a lua măsuri drastice pentru a stopa fluxul, cum ar fi închiderea frontierelor Germaniei, spunând că țara este suficient de puternică pentru a face față.
Sondajul, realizat pe 12-13 ianuarie, arată că sprijinul pentru blocul conservator al lui Merkel — Uniunea ei Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU) — a scăzut cu două procente la 37%.
Partidul anti-imigranți Alternativa pentru Germania (AfD), care și-a intensificat criticile la adresa politicii lui Merkel față de refugiați după atacurile din Köln, a urcat cu un procent la 10%.
Poliția a înregistrat 652 de plângeri penale legate de evenimentele din Köln, dintre care 331 sunt de natură sexuală. Numai cinci persoane sunt în prezent arestate, iar acestea pentru delicte non-sexuale sau furt, provocând vătămări corporale și opunere la arestare, amintește Reuters.
Procurorii au anunțat joi că oferă recompense de 10.000 de euro pentru informații care să conducă la arestarea altor suspecți.
Întrebați dacă sunt de acord cu optimismul lui Merkel că "ne putem descurca", 51% dintre respondenții sondajului au îndoieli cu privire la capacitatea Germaniei de a gestiona criza, în timp ce 44% sprijină poziția cancelarului.
Sondajul arată că germanii sunt aproximativ egal împărțiți dacă influxul de migranți îi sperie, cu 48% spunând că da și 50% afirmând că nu este un motiv de îngrijorare, notează Reuters.
AGERPRES